Udland

Filmjury trækker sig efter nomineringer af omstridt instruktørs film

Roman Polanskis film "And Officer And A Spy"  er nomineret til den franske filmpris Cesar.  Valery Hache / Ritzau Scanpix

Roman Polanski blev kort efter filmens premiere sidste år beskyldt for at have voldtaget en fransk skuespillerinde i 1975. 

Hele juryen bag den franske filmpris César har trukket sig kun to uger før uddelingen, fordi den omstridte filminstruktør Roman Polanskis nyeste film, 'An Officer and a Spy', er blevet nomineret.

Det skriver Sky News.

Polanski blev kort efter filmens premiere sidste år beskyldt for at have voldtaget en fransk skuespillerinde i 1975.

- For at ære dem, der lavede film i 2019, skabe ro og gøre filmfestivalen til en fejring tog juryen en enstemmig beslutning om at træde tilbage, skriver det franske filmakademi i en pressemeddelelse.

César-prisen er Frankrigs pendant til den amerikanske Oscar og den danske Robert. Filmen er nomineret til 12 priser, herunder for bedste film.

Anklaget for flere seksuelle overfald

Polanski lancerede sin film i Frankrig sidste år, få dage efter at en fransk eks-skuespillerinde beskyldte ham for at have voldtaget hende i 1975 på en skiferie i Gstaad i Schweiz, da hun var 18 år.

Valentine Monnier beskrev det ifølge The Guardian som et "ekstremt voldeligt" overfald, hvor han forsøgte at få hende til at sluge en pille og bagefter gav hende en tårevæddet undskyldning og bad hende om at holde tæt.

Den nu 86-årige Polanski afviser beskyldningerne og har svaret igen med trusler om at sagsøge Monnier.

Stak af fra retssag i USA

Sager om seksuelle overgreb, der knytter sig til Polanskis navn, er dog ikke noget nyt.

Den fransk-polske filminstruktør stak af fra USA i 1978, efter han havde erkendt at have haft sex med en 13-årig pige i Los Angeles. Det betegnes i USA som voldtægt ved lov at have sex med mindreårige og kan straffes med fængsel.

Polanski stak af få timer før strafudmålingen, og USA har stadig en arrestordre på ham i Interpol.

'An Officer and a Spy' - eller 'J'Accuse' på fransk (Jeg anklager, red.) - er baseret på en roman af samme navn. Filmen handler om en jødisk fransk officer, der bliver beskyldt for at være tysk spion i 1890'erne.

Polanski sagde i august til Vanity Fair, at han kan se mange paralleller mellem filmen og hans eget liv.

- Jeg kan se den samme vilje til at benægte fakta og fordømme mig for ting, jeg ikke har gjort, sagde Roman Polanski dengang.

- De fleste, der chikanerer mig, kender mig ikke og kender intet til sagen (...). Jeg må indrømme, at jeg udmærket kender den slags forfølgelse, der vises i filmen, og det har klart inspireret mig.

På rollelisten i 'An Officer and a Spy' er franske skuespillere såsom Oscar-vinderen Jean Dujardin og Emmanuelle Seigner, der er gift med Roman Polanski.

Den fransk-polske instruktør Roman Polanski (tv) sammen med den franske skuespillerinde Emmanuelle Seigner, som han er gift med.