Coronavirus

Fem lande afviste krydstogtsskib - nu kan passagererne endelig juble

Flere lande sagde nej til krydstogtsskibet Westerdam på grund af frygt for den nye coronavirus.

De 1455 passagerer og 208 besætningsmedlemmer på krydstogtsskibet Westerdam vågnede fredag op til gode nyheder over højtalerne:

Cambodia havde sagt ja til at lade dem komme i land.

Skibet begyndte sejlturen i Singapore i januar og lagde kort efter til kaj i Hongkong, hvor der er konstateret 51 syge af Covid-19 og et dødsfald. Derefter ville ingen andre lande tage imod skibet.

Thailand, Japan, Taiwan, Fillipinerne og østaten Guam afviste at tage imod passagerer og mandskab af frygt for, at de havde den nye coronavirus med sig.

Men fredag gav Cambodia så grønt lys efter at have undersøgt passagerne, som derfor endelig kunne tage de første skridt på land i dagevis i byen Sihanoukville.

Her blev de mødt med blomster og et håndtryk af Cambodias premierminister, Hun Sen.

En passager fra krydstogtsskibet Westerdam får taget billeder med Cambodias premierminister, Hun Sen, efter de endelig kom i land efter en ufrivillig karantæne til søs i to uger.
Cambodias premierminister, Hun Sen, gav roser til Westerdams passagerer, da de gik og rullede i land efter 14 dages ufrivillig karantæne til søs.

Blomster fra premierministeren

Dermed blev der sat punktum for Westerdams ufrivillige karantæne til søs, der havde varet siden 1. februar.

Derfor jublede passagererne, da de kom i land fredag morgen.

Og mens de først fik fast grund under fødderne, drak andre passagerer champagne ombord.

Nogle havde endda lavet et skilt med "Cambodia thank you" (tak Cambodia, red.)

Passagerer fra krydstogtsskibet Westerdam jubler, da de endelig kommer i land i Sihanoukville, Cambodia, 14. februar 2020.
En ung passager på Westerdam holder et skilt op mod ruden i en bus, efter passagererne fik lov at komme i land i Cambodia efter at have ledt efter en havn i to uger.

Flyver videre på ferie

Omtrent 20 passagerer ombord krydstogtsskibet havde klaget over feber og mavesmerter, men ingen af dem er blevet konstateret smittede af den nye coronavirus.

Derfor flyver 414 af passagererne videre til hovedstaden Phnom Penh i løbet af fredagen og derfra videre til de destinationer, hvor de efter planen skulle afholde deres ferie netop nu.

Westerdams passagerer fik en rose hver, da de kom i land i Cambodia.
Passagerer vinker i bussen, der skal fragte dem videre. Westerdam endte med at tilbringe to uger til søs, efter at flere lande afviste at tage imod skibet af frygt for coronavirus.

Den nye coronavirus har kostet over 1400 mennesker livet i Kina og op mod 60.000 er smittede.

På et andet krydstogtsskib ved navn Diamond Princess, der ligger for anker ud for Japans kyst, er der registreret 218 syge med Covid-19, som WHO har navngivet den sygdom, der følger af smitte med den nye coronavirus.

Skibet har derfor været i karantæne. Fredag fik de første personer, der er testet negativ for coronavirus, lov til at forlade krydstogtskibet af den japanske regering.

Det drejer sig som 11 personer, der er 80 år eller ældre.