Udland

Salvini kan ende for retten - og det kan blive en fordel for ham

Lederen af det italienske Lega-parti, den tidligere indenrigsminister Matteo Salvini, i senatet onsdag Riccardo Antimiani / Ritzau Scanpix

Lederen af det højreorienterede Lega-parti risikerer en straffesag for sin behandling af illegale immigranter.

Lederen af Italiens Lega-parti, tidligere indenrigsminister Matteo Salvini, har fået ophævet sin parlamentariske immunitet.

Det betyder, at en sag mod ham for kidnapning af afrikanske bådflygtninge kan fortsætte ved retten.

Sagen drejer sig om 131 immigranter, der i juli sidste år blev reddet ombord på det italienske kystbevogtningsskib Gregoretti, men som efterfølgende ikke fik lov til at komme i land i Italien.

Skibet lå i havnen i den sicilianske by Catania i fire dage, mens de fleste af immigranterne ombord blev nægtet tilladelse til at gå i land.

Det fik i december den lokale politimyndighed på Sicilien til at indlede en straffesag mod Matteo Salvini, der som indenrigsminister havde ansvaret for forbuddet. Med 152 stemmer mod 76 accepterede det italienske senat onsdag, at sagen kan fortsætte.

Matteo Salvinis højreorienterede Lega-parti undlod at stemme, og Salvini selv har sagt, at han byder lejligheden til at forsvare sig i retten velkommen.

- Jeg vil gå ind i en retssal og holde hovedet højt. Det var min pligt at forsvare grænserne. Lad en dommer afgøre, om jeg er kriminel, eller om jeg bare gjorde mit job, sagde Salvini i senatet.

En martyr

Ifølge TV 2s korrespondent i Italien, Eva Ravnbøl, vil Salvini bruge en eventuel retssag som en mulighed til at fremstille sig selv som en politisk martyr.

- En retssag vil give ham en masse taletid i offentligheden, og det vil han gerne have. Salvini og hans Lega-parti fik det første alvorlige nederlag ved et lokalvalg for nylig, og nu vil han gerne op at køre succesmæssigt igen, siger Eva Ravnbøl.

Matteo Salvini var indtil sidste sommer indenrigsminister i en koalitionsregering bestående af Lega og den populistiske Femstjernebevægelse og ledet af den upolitiske premierminister Giuseppe Conte.

Som indenrigsminister var det Salvinis mærkesag at bremse strømmen af illegale indvandrere, der kom over Middelhavet fra Afrika til Italien.

Efter en regeringskrise i august er Salvini og Lega-partiet ikke længere en del af regeringen, der nu består af Femstjernebevægelsen og det venstreorienterede Demokratiske Parti.

"Som muslinger på en klippeside"

Til gengæld viser alle meningsmålinger, at han står til at blive Italiens næste premierminister, hvis der blev udskrevet valg. Men det valg er der til Salvinis ærgrelse lige nu ingen udsigt til:

- Denne regering hopper og springer for at undgå et valg. De klæber sig til deres taburetter som muslinger til en klippeside, sagde Lega-lederen i senatet onsdag.

Set i den sammenhæng vil det være gavnligt for Salvini, hvis en retssag igen kan sætte fokus på eksministerens indsats mod den illegale immigration, vurderer Eva Ravnbøl:

- Det vil udstille Femstjernebevægelsens hykleri. Det var nemlig hele regeringen, ikke bare Salvini, der stod bag beslutningen om at forhindre immigranterne i at komme i land. Og dengang de to partier sad i regering sammen, stemte Femstjernebevægelsen imod en retssag mod Salvini, fortæller hun.

Ny sag på vej

Sagen om kystbevogtningsskibet Gregoretti er kun én af flere sager af samme type.

Allerede 27. februar skal senatet tage stilling til, om Matteo Salvinis parlamentariske immunitet skal ophæves i en tilsvarende sag, der drejer sig om 164 immigranter ombord på NGO-skibet Open Arms.