Udland

Historisk Oscar-succes sikrer gevinst i hjemlandet

Et sydkoreansk pizzaria har fået fordoblet deres ordrer, efter at stedet har været med i filmen 'Parasite'.  Ed Jones / Ritzau Scanpix

Når det regner med guld-statuetter på Oscar-vinderen ’Parasite’, falder der kontanter af på sydkoreanske virksomheder.

Mange sydkoreanere nyder lige nu godt af, at den sydkoreanske film 'Parasite' som den første ikke-engelsksprogede film nogensinde vandt prisen for 'Bedste film' ved årets Oscar-uddeling.

Filmen hev i alt fire Oscar-statuetter med hjem, og siden da er flere mennesker begyndt at opsøge steder, der er med i filmen.

Blandt andet har et sydkoreansk pizzeria, der medvirker i ’Parasite’ oplevet en fordobling i sit pizzasalg, efter filmen vandt en Oscar.

En kunde poserer foran restauranten Sky Pizza i Seoul.

- I går brød vores pizzaovn sammen på grund af de mange ordrer, siger ejeren Eom Hang-ki til nyhedsbureauet AFP.

Nudler, øl og spanske chips

Flere andre virksomheder har samlet op på filmens succes.

Nudelproducenten Nongshim har uploadet en video på YouTube, der viser opskriften på ’Parasite Chapaguri’ - en nudelret, der indgår i filmen.

En sydkoreansk ølproducent har ønsket tillykke med Oscar-prisen med en ny reklame, der viser en Oscar-statuette foran huset, der spiller en central rolle i filmen. Under armen har statuetten en sixpack af producentens øl, og ved siden af står der på engelsk:

- Bank, bank. Nogen der vil fejre?

Billedet blev delt af den sydkoreanske ølproducent Cass dagen efter Oscar-uddelingen.

I den sydkoreanske hovedstad Seoul har byrådet lagt detaljerede beskrivelser af fire steder, der er med i filmen, ud på byens turisthjemmeside.

En supermarkedsejer fortæller til AFP, at han er glad for, at butikken er blevet kendt gennem filmen, men at der midt i glæden også er enkelte bekymringer.

Pig Rice-supermarkedet har pludselig fået øget interesse.

Udsigten til at området nu skal bevares som turistattraktion, har nemlig fået beboere til at frygte, at det vil gå ud over byfornyelsen i området.

En god overraskelse

'Parasite'-effekten har også vist sig uden for Sydkoreas grænser.

Et par poserer i en tunnel, der også medvirker i filmen.

En spansk chipsproducent, Bonilla a la vista, har på det seneste oplevet en markant stigning i sit salg, efter at chipsmærket optrådte i filmen. Endda uden at chipsproducenten selv var klar over det, siger en talskvinde for Bonilla a la vista til The Guardian.

- Men det var en god overraskelse, siger talskvinden.