Udland

Stor politiaktion mod det mørke internet - 600 narkohandlere afsløret

600 narkosælgere og 17.000 narkokøbere er blevet afsløret i en stor politiaktion udført af svensk politi. Fem er anholdt.

Svensk politi har ved en stor aktion blotlagt over 320.000 narkohandler, afsløret 600 narkosælgere og 17.000 narkokøbere på det såkaldt mørke internet.

I den forbindelse har svensk politis Nationale Cybercrime Center lukket Sveriges største markedsplads på det mørke internet for narkohandel, Flugsvamp 2.

Bagmanden, der administrerede sitet, og fire af hans medgerningsmand er blevet sigtet i sagen.

Det oplyser svensk politi i en pressemeddelelse.

Nu vil politiet fokusere på de mange narkosælgere- og købere, som aktionen har afsløret.

- En ny aktion er blevet indledt. Den er rettet mod de personer, der er blevet identificeret som købere og sælgere på den nu nedlagte markedsplads, siger Björn Eriksson, kriminalinspektør i svensk politis Nationale Cybercrime Center.

Det er ham, der har ledet efterforskningen, som har stået på i to år.

Bitcoin-handler og hvidvask

Björn Eriksson fortæller, at sigtelserne mod de fem nu anholdte personer er baseret på teknisk kompliceret og avanceret politiefterforskning. De mistænkte kommunikerede via krypterede netværk på blandt andet mobiltelefoner og computere.

Gennem længere tid kunne politiet overvåge narkohandlen på Flugsvamp 2, inden man slog til og lukkede sitet.

Kriminelle i flere lande var involveret i narkohandlernes opbygning af Flugsvamp 2. Politiet mener, betalingen for narko skete via avancerede handler med kryptovalutaenheden bitcoin og via store transaktioner, hvor penge blev hvidvasket.

Samarbejde med 25 lande

Svensk politi har samarbejdet med politi i 25 lande, blandt dem Panama og Tyskland. Desuden har Europol medvirket i efterforskningen.

Den hovedmistænkte i sagen er blandt andet sigtet for grove overtrædelser af narkotika-lovgivningen, et enkelt tilfælde af hvidvask og for forfalskning. De fire øvrige anholdte er sigtet for hvidvask.

- Mange folk tror, at det mørke internet er en skjult del af internettet, hvor kriminalitet kan begås anonymt, og uden at man bliver straffet. De tager helt fejl. Vi har udviklet vores metoder, og du kan ikke føle dig sikker på skjulte sites, selv når de kriminelle planer er meget avancerede, siger Björn Eriksson.