KOMMENTAR: Bernie Sanders er kun svag favorit

Primærvalget i New Hampshire skulle have skilt fårene fra bukkene. I stedet for blev billedet mere mudret, hvilket er en fordel for Bernie Sanders.

Lige da man gik og troede, at der kom et primærvælg, hvor udfaldet var givet på forhånd, tog de demokratiske vælgere atter fusen på kommentatorkorpset.

Ganske vist vandt senator Bernie Sanders som forventet demokraternes primærvalg i New Hampshire, men det blev en historisk snæver sejr over den tidligere borgmester Pete Buttigieg. Samtidig blev valgets egentlige solstrålehistorie, at senator Amy Klobuchar vandt kampen om tredjepladsen på en overbevisende måde.

Elizabeth Warren og Joe Biden skuffede derimod fælt og er begge i store problemer.

Kun én ting er dermed sikkert: kampen om den demokratiske nominering er pivåben.

Sanders skuffede igen

Som datajournalisten Nate Silver har pointeret, så kan man godt være forundret over mediernes vinkling, når en overraskende stærk tredjeplads til Amy Klobuchar får mere spalteplads, end hvem der sluttede i top to.

Men den egentlige valuta i de tidlige delstater er ikke n√łdvendigvis, hvem der f√•r flest stemmer, men hvem der overg√•r forventningerne.

At Amy Klobuchar endte med at få flere stemmer, end Elizabeth Warren og Joe Biden fik tilsammen, er unægtelig nattens store historie, i og med forventningen var, at kampen om tredjepladsen ville blive tæt.

Ser på man på forventningerne op til valgdagen, må man derfor også konkludere, at Bernie Sanders igen fik et skuffende resultat. Det kan virke paradoksalt, i og med Sanders vandt i New Hampshire. Men forventningen var, at senatoren ville vinde sin nabostat med en pæn margin. Det bliver ikke tilfældet.

Tv√¶rtimod underpr√¶sterede Sanders lidt og m√• forholde sig til, at Buttigieg efter alt at d√łmme havde vundet i senatorens nabostat, havde det ikke v√¶ret for Klobuchars st√¶rke tredjeplads.

Et splittet kandidatfelt

I samme √•ndedrag m√• man ligeledes konkludere, at den angiveligt s√• st√¶rke og dominerende demokratiske venstrefl√łj - repr√¶senteret ved Sanders og Warren - tilsammen kun form√•ede at f√• omkring en tredjedel af stemmerne i New Hampshire og mindre end halvdelen af stemmerne i Iowa.

Med andre ord er der indtil videre et moderat centrumvenstreflertal, som der dog ikke er nogen kandidat, der form√•r at s√¶tte sig overbevisende p√•. Bundlinjen er dermed, at Bernie Sanders her og nu er frontl√łberen og svag favorit til at vinde nomineringen i et piv√•bent felt.

Sætter man sig op i helikopteren, er der dermed særligt én kandidat, der vil se på udfaldet i New Hampshire med glæde: Michael Bloomberg.

Den tidligere New York-borgmester var ikke engang p√• stemmesedlen, da han har droppet at deltage i de tidlige prim√¶rvalg og f√łrst for alvor kaster sig ind i kampen fra Super Tuesday 3. marts. Men han kan alligevel gl√¶de sig over, at centrumvenstrefl√łjen ikke er i n√¶rheden af at have fundet frem til, hvem der skal sl√•s med Bernie Sanders om at vinde nomineringen.

Tværtimod er der nu med Pete Buttigieg, Amy Klobuchar, Joe Biden og inden længe Michael Bloomberg med sine mange milliarder mindst fire kandidater, der potentielt kan splitte stemmerne og dermed bane vejen for en Sanders-sejr.

Det Demokratiske Partis etablissement m√• af samme √•rsag v√¶re ved at f√• myrekryb. Fremfor at samles bag √©n centrumvenstrekandidat er kampen om at blive f√łrsteudfordrer til Bernie Sanders helt √•ben.

Hvem kan samle centrumvenstre?

Pete Buttigieg vil pege p√• sine gode resultater ved prim√¶rvalgene i Iowa og New Hampshire ‚Äď men kan det uerfarne, homoseksuelle stjerneskud ogs√• appellere bredt, n√•r vi kommer ud i de mere mangfoldige delstater? Svaret bl√¶ser i vinden, men indtil videre er der ikke noget, der tyder p√• det.

Amy Klobuchar har momentum, men kan hun også få et godt resultat i Nevada eller South Carolina? Det må tiden vise, men senatoren har heller ikke bevist endnu, at hun kan appellere til minoriteter, særligt sorte vælgere. En vælgerflok, som hun vel og mærke kommer til at kæmpe om sammen med en række mere profilerede kandidater, der har flere penge og er bedre organiseret.

Joe Biden er nu blevet nummer fire og fem i de f√łrste to prim√¶rvalg. Den tidligere vicepr√¶sident er feltets st√łrste navn og var igennem det meste af 2019 frontl√łberen i de nationale meningsm√•linger. Om end der var bred enighed om, at Biden var en historisk svag frontl√łber, s√• ville det under normale omst√¶ndigheder havde v√¶ret lig med en politisk d√łdsdom at skuffe s√• f√¶lt som frontl√łber. Men Biden viser ingen intentioner p√• at tr√¶kke sig, selvom han bogstavelig talt flygtede fra New Hampshire, s√• lige nu sidder Bloomberg i kulissen og venter, mens billedet bliver mere og mere mudret.

Kampen spidser til

Som Elizabeth Warren påpegede i sin takketale i New Hampshire, så er kampen om nomineringen spidset til og blevet mere bitter i de seneste uger. Det Demokratiske Parti og dets vælgere fremstår stadig mere splittet omkring, hvilken kandidat der er bedst positioneret til at slå præsident Trump, hvilket nattens mudrede resultat atter understregede.

Warren vil selvf√łlgelig p√•st√•, at hun er kandidaten, der kan samle partiet. Ingen overraskelse der. Men senatorens f√łrste prioritet m√• nok snarere v√¶re at samle tilpas mange v√¶lgere bag sig. At slutte nummer fire i en nabostat med under ti procents opbakning er en eminent ringe pr√¶sentation.

Lige nu er det eneste, som Warren for alvor konkurrerer om, prisen for at v√¶re prim√¶rvalgenes st√łrste skuffelse. Men selv der m√• hun nok se sig sl√•et af Joe Biden.

Det kan igen ikke pointeres nok, at prim√¶rvalgene kun lige er begyndt. 98 procent af de delegerede er stadig p√• spil, og hverken Iowa eller New Hampshire er repr√¶sentative for Det Demokratiske Partis mangfoldige v√¶lgerskare. De kommende valg i Nevada og South Carolina giver en bedre indikation af, hvilke Demokrater der kan favne bredt og dermed g√łre sig seri√łse forh√•bninger om at udfordre pr√¶sident Trump til november.

Men hvem der i sidste ende kan tr√¶kke sig sejrrigt ud af slaget i prim√¶rvalgene er ikke til at sige. Det er der en h√•ndfuld kandidater, der kan g√łre sig forh√•bninger om efter nattens mudrede resultat, selv kandidater som Bloomberg, der ikke engang var p√• stemmesedlen.