Udland

Forskere vil bygge en enorm dæmning tværs over Nordsøen

Et gigantisk byggeprojekt kan frelse Nordeuropa fra klimaforandringernes værste konsekvenser, mener en hollandsk forsker. Han har regnet på idéen.

Hvis lavtliggende lande som Holland og Danmark skal have en chance for at blive ved med at være lande i fremtiden, kan det blive nødvendigt at inddæmme Nordsøen med to kolossale dæmninger.

Det mener Sjoerd Groeskamp, der er oceanograf ved Hollands Kongelige Institut for Havundersøgelser.

Helt konkret foreslår forskeren at bygge en 475 kilometer lang dæmning fra nordkysten af Skotland til Norges vestkyst og en 160 kilometer lang dæmning mellem det vestlige Frankrig og det sydvestlige England. De skal beskytte Nordeuropa mod fremtidens oversvømmelser.

Sammen med Joakim Kjellsson fra det tyske center for oceanforskning i Kiel har Groeskamp netop skrevet en videnskabelig artikel om emnet, der udkommer i tidsskriftet American Journal of Meteorology senere på måneden.

Sjoerd Groeskamp beskriver også idéen i en artikel på sit eget instituts hjemmeside.

Det viser, hvor enormt et problem der hænger over vores hoveder

Sjoerd Groeskamp, oceanograf

Vandet skal holdes ude

Målet med dæmningen er at beskytte cirka 25 millioner europæere mod havstigninger, når isen på Grønland og Antarktis forsvinder helt eller delvist.

Hvis Nordsøen inddæmmes, kan vandet fra den øvrige del af Atlanterhavet nemlig holdes væk fra Nordeuropas kyster, og dermed undgår lavtliggende lande at blive til havbund.

Ifølge Sjoerd Groeskamps beregninger er byggeriet teknisk muligt.

- I dag er vi i stand til at bygge faste platforme, der står på dybder på over 500 meter, skriver Sjoerd Groeskamp og henviser til, at den maksimale dybde på de to strækninger er 321 meter.

- Ud over at være en mulig løsning er konstruktionen af sådan en dæmning også en advarsel. Det viser, hvor enormt et problem der hænger over vores hoveder, fortsætter han.

Han anerkender, at dæmningsprojektet vil have enorme miljømæssige konsekvenser.

- Tidevandet vil forsvinde helt i store dele af Nordsøen, og sammen med det transporten af slam og næringsstoffer. Havet vil med tiden blive en ferskvandssø. Det vil ændre økosystemet drastisk og få konsekvenser for fiskeindustrien, siger Sjoerd Groeskamp.

Pris og konsekvenser

Han har regnet ud, at det vil koste et sted mellem 250 og 500 milliarder euro at opføre de to dæmninger og et enormt pumpesystem, der skal fjerne alt det vand fra Nordeuropas floder, der løber ud i Nordsøen.

Omkostningerne er estimeret ud fra store dæmningsprojekter i for eksempel Sydkorea, oplyser Sjoerd Groeskamp.

Han har også et navn til dæmningen - den skal hedde NEED.

Ifølge eksperter hos det hollandske institut Deltares, der forsker i overfladevand over hele verden, er prisen dog skudt fuldstændig ved siden af.

Ferdinand Diermanse fra Deltares siger til det hollandsle medie NRC, at hans folk har lavet nogle meget løse beregninger på projektet og er kommet frem til, at det mindst vil koste det dobbelte at inddæmme Nordsøen.

Samtidig peger han på, at en dæmning vil få enorme konsekvenser for søfarten, fiskeriet og dannelsen af is på den nu mindre salte Nordsø. Altsammen noget, der vil koste store summer.

Behov for drastiske løsninger

Ferdinand Diermanse er dog enig med sin kollega i, at der skal tages drastiske midler i brug, hvis Nordeuropa skal undgå oversvømmelse, men han tror ikke på en nordsødæmning.

- Det hollandske deltaprojekt tog 30 år at udføre. En dæmning over Nordsøen vil tage hundrede år at bygge, og alle landene omkring skal involveres. Hvornår trykker man på startknappen til sådan et projekt med alle de usikkerheder, der er omkring havstigninger de næste 100 år, spørger han.

Idéens ophavsmand, Sjoerd Groeskamp, holder dog fast i, at en dæmning kan blive en nødvendighed, hvis ingen gør noget ved klimaforandringerne.

Omkostningerne ved ikke at gøre noget mod havstigningerne, vil nemlig ende med at blive mange gange højere, mener han.

- Dæmningen gør det næsten konkret, hvor store konsekvenser der vil komme på grund af havstigningerne. De mest dystre scenarier taler om 10 meter i år 2500. Idéen om dæmningen er derfor primært en opfordring til at gøre noget ved klimaforandringerne nu. Hvis vi ikke gør noget, vil denne ekstreme dæmning måske være den eneste løsning.