USA VALG

- Enhver, der undervurderer Amy Klobuchar, gør det på eget ansvar

Amy Klobuchar var blot få tusinde stemmer fra at vinde i New Hampshire.

Hvis demokraterne skulle have en kvindelig kandidat mod Donald Trump ved præsidentvalget, så ville navnet være Elizabeth Warren.

Sådan har det med stor sikkerhed lydt fra observatører af amerikansk politik de seneste uger.

Men noget kunne tyde på, at amerikanerne skal lære navnet Amy Klobuchar, hvis de da ikke allerede for længst har opdaget den erfarne 59-årige senator fra delstaten Minnesota på grænsen til Canada.

Ved valget i New Hampshire natten til onsdag dansk tid står Klobuchar til en overraskende tredjeplads med knap 20 procent af stemmerne.

Det er blot få tusinde stemmer fra nummer ét Bernie Sanders og nummer to Pete Buttigieg og foran både favoritten Joe Biden og det - i hvert fald tidligere - bedste bud på en kvindelig kandidat Elizabeth Warren.

Vil slå Donald Trump

- Godaften Amerika, jeg er Amy Klobuchar, og jeg vil slå Donald Trump, lød det, da Klobuchar tonede frem på de amerikanske tv-skærme for at fejre det gode resultat.

Warren, som endte på en fjerdeplads i New Hampshire med godt ni procent af stemmerne, nævnte også Klobuchar i sin tale efter primærvalget.

- Jeg vil gerne lykønske min ven og kollega Amy Klobuchar for at vise præcis, hvor meget de politiske analytikere tager fejl, når de siger, at en kvinde ikke kan blive valgt, sagde Warren i sin tale til stor applaus.

Mens flere af Klobuchars mandelige kollegaer på valgaftenen meddelte, at de forlod kampen om at blive præsident, så lovede Klobuchar i sin valgtale, at hun ufortrødent ville fortsætte.

Ikke kun til næste afstemning i delstaten Nevada, men også til South Carolina, der afholder primærvalg i slutningen af februar.

- Vi ved i vores hjerter, at i et demokrati, så handler det ikke om at have den højeste stemme eller den største bankkonto. Det handler om at have de rette ideer, sagde Amy Klobuchar.

Lyn-analyse

Klobuchar havde momentum op til valgdagen og blev anset for at være en seriøs bejler til tredjepladsen. At senatoren sluttede så stærkt, havde de færreste dog forudset. Klobuchar kan bruge tredjepladsen til at drage sydpå og vil forsøge at appellere til en mere mangfoldig demokratisk vælgerskare dér. Hvorvidt senatoren er i stand til det, er svært at sige. Klobuchar har ikke bevist endnu, at hun kan appellere til minoriteter, særligt sorte vælgere, og hun kommer til at kæmpe om centrumvenstre-vælgernes gunst med en række mere profilerede kandidater, der har flere penge og er bedre organiseret.

På eget ansvar

Penge kan dog hurtigt blive en udfordring for Amy Klobuchar, der nok satte personlig rekord ved de senest offentliggjorte tal for indtjening i slutningen af 2019 med godt 11 millioner dollar på tre måneder, men som stadig er langt bag favoritterne.

Og der udstår stadig primærvalg i 48 delstater.

Politisk er Amy Klobuchar i midten af Det Demokratiske Parti, men hun har lagt stor vægt på forholdene for misbrugere, psykisk syge og samfundets svageste. Hun har lovet, at hun på første dag som præsident vil lade USA genindtræde i klimaaftalen fra Paris, som Trump trak USA ud af.

Amy Klobuchar meldte sit præsidentkandidatur for et år siden under en mindre snestorm med frost på mikrofonerne i Minneapolis, og dengang blev der lavet vittigheder om, at hun ikke engang ville holde igennem sin første tale.

- De sagde også, at vi ikke ville holde gennem sommeren, men vi overlevede. Så sagde de, at vi ikke ville klare den gennem debatterne i New Hampshire, men hold nu op, hvor vi deltog i debatterne. Vi har været stabile, og vi har aldrig givet op. Jeg synes, at det lyder meget godt for en præsident, sagde Klobuchar i nattens tale.

Den tidligere demokratiske senator Heidi Heitkamp sagde tirsdag til ABC News, at der ikke findes en kandidat, der kæmper hårdere end Amy Klobuchar.

- Enhver, der undervurderer Amy Klobuchar, gør det på eget ansvar, sagde hun.

Det amerikanske præsidentvalg afholdes 3. november.

Inden midten af juli skal demokraterne have fundet deres kandidat, men der udstår stadig en lang kamp mellem de førende kandidater: Bernie Sanders, Joe Biden, Pete Buttigieg, Elizabeth Warren, Michael Bloomberg – og nu måske også: Amy Klobuchar.

Republikanerne opstiller den nuværende præsident, Donald Trump.