Udland

Danmark savner invitation fra Irak

NATO havde håbet, at invitation til at lede mission i Irak ville komme før forsvarsministermøde.

NATO har endnu ikke modtaget en invitation fra Irak til en træningsmission, som Danmark efter planen skal overtage ledelsen af fra senere i år.

- Det er klart, at vi kan ikke være i Irak, hvis ikke Irak ønsker det, siger forsvarsminister Trine Bramsen (S) før et forsvarsministermøde onsdag.

Forsvarsalliancen havde håbet, at Irak ville bekræfte invitationen til Nato før mødet i Bruxelles. Canada leder nu den mission, som Danmark skal overtage.

Lyn-analyse

Det er en bet for NATO, at man ikke har modtaget en geninvitation fra Irak. Man havde håbet til det sidste, at man kunne udsende en fælles erklæring fra NATO og Irak om et fremtidigt samarbejde. NATO forsøger nu at nedtone problemets størrelse for ikke at provokere en i forvejen vanskelig indenrigspolitisk situation i Irak. 

Og fra NATOS side trøster man sig med, at man flere gange har fået uofficielle positive meldinger fra den irakiske ledelse. Men forsvarsalliancen - og dermed Danmark - har brug for en officiel velkomst fra irakerne - ikke mindst, hvis NATO-missionen skal udvides.

Danmark vil række hånden ud

Den danske forsvarsminister peger på, at Irak lige nu er præget af politisk usikkerhed. Den valgte premierminister har ikke taget over.

- Egentlig tager jeg det relativt roligt. Også sagt i det lys, at vi skal have respekt for irakerne, og vi skal ikke tage noget for givet. Det er dem, der skal sende en invitation, og de skal være klar på, at vi kommer, siger Bramsen.

De allierede i Nato skal på mødet onsdag drøfte, hvad Nato kan og vil i Irak.

- Det væsentlige er, at vi bliver ved med at række hånden ud, og at vi netop fokuserer på, hvad vi kan tilbyde, for det er også vigtigt, at vi fra Nato-landenes side kommer med noget, som de rent faktisk ønsker sig, siger ministeren.