USA valg 2020

Vi kan forpurre demokraternes afstemning i nat, siger Trump

Præsidenten holdt vælgermøde i New Hampshire, som han tabte ved valget for fire år siden - ifølge ham selv på grund af "snyd" fra demokraternes side.

Aftenen før primærvalget i New Hampshire begynder, holdt præsident Donald Trump vælgermøde for sine tilhængere i delstaten.

Selv har han ingen seriøse udfordrere ved det republikanske primærvalg, og præsidenten lagde da heller ikke skjul på, at formålet med vælgermødet var at stjæle fokus fra demokraterne, hvis primærvalg tirsdag er anderledes afgørende.

På mødet i byen Manchester legede han endda med ideen om, at uafhængige tilhængere skulle blande sig i det demokratiske valg og stemme på "den svageste" af de demokratiske kandidater for at skabe uro i den demokratiske lejr, skriver CBS.

I New Hampshire kan vælgere, der er registreret som "uafhængige", nemlig selv vælge, om de vil stemme ved republikanske eller det demokratiske primærvalg.

- Mange republikanere vil stemme på den svageste kandidat i morgen. Mit eneste problem er, at jeg stadig forsøger at finde ud af, hvem der er den svageste kandidat. Jeg synes, de alle sammen er svage, sagde Donald Trump til sine tilhængere.

Vil meget gerne vinde her

Præsidenten var dog ikke kun taget til New Hampshire for at drille demokraterne. Han og hans kampagnestab er meget optaget af at vinde delstaten, når præsidentvalget skal afgøres til november, skriver New York Times.

I 2016 tabte Donald Trump valget i New Hampshire meget snævert til Hillary Clinton – med bare 2700 stemmer – og det har Donald Trump ikke glemt.

Lyn-analyse

Som siddende præsident og uden reel modstand i Det Republikanske Parti er Trump selvskrevet som præsidentkandidat. At han alligevel tager ud og fører valgkamp, skyldes især to forhold, der får betydning for udfaldet af præsidentvalget: fortællingen og stemmeprocenten. Ved at afholde vælgermøder - som medierne selvfølgelig skal dække - fjerner Trump for en stund fokus fra demokraternes primærvalgkamp. Derudover giver valgmøderne adgang til en guldgrube af informationer, som Trump-kampagnen bruger til at opbygge en stor database over potentielle vælgere, der skal sikre Trump sejren igen.

Han har siden hævdet, at han kun tabte i New Hampshire, fordi demokraterne "snød" og hentede ekstra demokratiske vælgere ind fra nabostaten Massachusetts.

Der er ingen beviser for, at det skulle være sket, og selv Trumps egne kampagnefolk har udtalt, at det aldrig fandt sted. Ved mandagens vælgermøde gentog Trump imidlertid historien:

- Vi skulle have vundet det valg. Men de havde busser, der blev kørt ind fra Massachusetts. Hundredvis af busser. Og selvom de gjorde det, så var resultatet meget, meget tæt, sagde Trump til sine tilhængere.

"En narko-bule"

På vælgermødet talte Trump blandt andet om narkotikaproblemer - et emne, der tidligere har givet ham problemer i New Hampshire. I 2017 vakte han opsigt ved at kalde New Hampshire for en "narko-bule" i en privat telefonsamtale med den mexicanske præsident.

Mandag vendte han tilbage til temaet, men lagde skylden for problemet et andet sted, nemlig på illegale indvandrere:

- Det er mordere, voldtægtsforbrydere og mange andre ting. De vil forgifte vores børn med narkotika lige her i New Hampshire, sagde han.

Præsidentens vælgermøde var udsolgt med flere tusinde tilhørere – noget som Trump da heller ikke undlod at bemærke:

- Vi er flere her i denne sal, end alle de andre kandidater – altså demokraterne – har samlet, selv hvis man lægger deres tilskuertal sammen og ganger med fem, sagde en tilfreds præsident.

Demokrater angreb Trump

De førende demokratiske kandidater, der førte valgkamp andre steder i New Hampshire samtidig, holdt sig heller ikke tilbage fra at angribe Donald Trump.

Bernie Sanders, der ifølge meningsmålinger står til at vinde demokraternes primærvalg i New Hampshire, kaldte på sit vælgermøde mandag Donald Trump for ”en patologisk løgner”, ”korrupt”, ”en tyran”, ”en hævngerrig person”, ”en racist, sexist, fremmedhader, homofob” og en ”religiøst snæversynet person”.

- Og det er vel at mærke hans gode sider, sluttede Sanders svadaen af til sine tilhængeres jubel.

Bernie Sanders om præsident Trumps "gode sider"