Udland

Stoltenberg roser Danmark inden 'vigtig mission'

Danmark skal efter planen overtage ledelsen af NATO's træningsmission i Irak i slutningen af året.

Spørger man NATO's generalsekretær, Jens Stoltenberg, er Danmark et oplagt valg til at lede NATO's træningsmission i Irak.

Det fortæller den norske generalsekretær i et eksklusivt interview med TV 2 forud for onsdagens forsvarsministermøde i NATO.

- Danmark har bevist i mange år, at de kan håndtere operationer under vanskelige forhold. Det har de vist i Afghanistan, i Irak og andre steder. Danmark har gode, professionelle soldater, der er gode til at skabe ro omkring sig. Og det er vigtigt, når man opererer vanskelige steder som Irak.

Planen er, at Danmark skal overtage ledelsen af træningsmissionen i slutningen af året.

Missionen er dog på nuværende tidspunkt suspenderet på grund af den ustabile sikkerhedssituation i kølvandet på USA's drab på den højtstående iranske general, Qassem Soleimani, i Irak i januar.

Forventningen - eller i hvert fald håbet - er dog, at missionen kan genoptages inden for kort tid.

Og det er i både Iraks og NATO-landenes interesse, mener Jens Stoltenberg.

- Vi har et fælles mål om at bekæmpe IS. IS er et problem for NATO-landene, men det er først og fremmest et problem for de indbyggere i Irak, som har levet under et brutalt regime i de IS-kontrollerede områder, siger han.

'En vigtig mission'

Danmark kommer til at overtage ledelsen af træningsmissionen fra Canada, der har haft ansvaret siden missionens begyndelse i oktober 2018.

Missionen har til formål at træne og opbygge de irakiske sikkerhedsstyrker, så de på egen hånd kan sikre, at Islamisk Stat ikke får fodfæste i landet igen.

Derfor er det også en vigtig mission, Danmark overtager ledelsen af, mener Jens Stoltenberg.

- Det er en vigtig mission, og det er vigtigt, at Danmark gør det. Det er jo en træningsmission, og det er den bedste måde, vi kan hindre, at IS kommer tilbage, siger han.

Planer om at udvide missionen

Lige nu diskuteres det, om NATO-missionen skal udvides.

I så fald skulle NATO overtage en del af opgaverne fra den USA-ledede koalition, der også deltager i bekæmpelsen af Islamisk Stat i landet.

Noget, den amerikanske præsident har ytret ønske om, og som Stoltenberg ikke er afvisende over for.

- Jeg har diskuteret det med den danske forsvarsminister (Trine Bramsen, red.), den danske udenrigsminister (Jeppe Kofod, red.) og den danske statsminister, Mette Frederiksen. NATO som organisation er et godt sted til at løse sådanne opgaver og give politisk konsultation.

Og netop det faktum, at det er NATO og ikke udelukkende USA, der udfører opgaven, kan være en fordel, mener Jens Stoltenberg.

- Det, jeg oplever, er, at i Irak og i andre lande i regionen ønskes der mere NATO. NATO er en multilateral organisation, og det er klart, at det er et andet billede end en rent USA-ledet koalition.

Der skal dog stadig ikke være tale om en kamp-mission, understreger Stoltenberg.

- Målet for os alle er, at vi en dag kan forlade området. At der ikke længere er brug for NATO-støtte i Irak eller Afghanistan. Men den bedste måde at opnå det mål på er at træne lokale styrker. At sikre, at de kan opretholde stabiliteten i landet selv, slutter han.