Udland

Forskere har opdaget ny dinosaur-art

Et fossilfund fra 2010 har vist sig at være en forgænger til Tyrannosaurus rex.

Forskere i Canada har opdaget en hidtil ukendt dinosaur-art, som har levet i Nordamerika for omkring 80 millioner år siden.

- Det er den ældste Tyrannosaurus-art fra Nordamerika, vi hidtil har fundet, siger professor Darla Zelensitsky, der har det overordnede ansvar for forskningen, til National Geographic.

Den nyopdagede art, der har fået navnet Thanatotheristes degrootorum, kan til forveksling ligne den velkendte Tyrannosaurus rex, men adskiller sig på flere punkter.

For det første levede den hele 11 millioner år, før 'T-rex' begyndte at rasere. For det andet havde den flere riller over snuden og var noget mindre i størrelsen. Hvor den nyopdagede art målte omtrent otte meter i længden og to og en halv meter i højden, var Tyrannosaurus rex cirka 12 meter lang og seks meter høj.

De nye opdagelser er blevet udgivet i tidsskriftet Journal of Cretaceous Research.

Opkaldt efter dødsgud

Når en forsker finder frem til en ny art, er det også forskeren, der navngiver den.

Den nye art har fået et todelt navn, hvor første del er efter den græske dødsgud Thanatos, og den anden del er efter det græske ord for at høste. Det kommer af, at det var to canadiske landmænd, der fandt fossilet ved en flodbred i Alberta for ti år siden.

I daglig tale bliver navnet således til 'Dødshøsteren'.

Omtrent således mener forskerne, at Thanatotheristes degrootorum har set ud. Bemærk rillerne på snuden.

- Dødshøsteren var en imponerende skabning i det økosystem, den levede i, og var uden tvivl et af de farligste rovdyr. Navnet er med til at sige noget om dens fremfærd, siger Jared Voris, der er blandt forskerne bag opdagelsen af T-rex’ forgænger.

Håber på nye fund

For to år siden studsede Jared Voris over det dengang otte år gamle fossilfund i forbindelse med sit studie ved universitetet i Calgary.

Fossilerne lignede ikke en Tyrannosaurus-art, han havde set før, og efter nærmere undersøgelser står det nu klart, at en ny Tyrannosaurus-art er fundet.

Faktisk har forskerne kun kæben og nogle af tænderne fra den nye art, og de går ud fra, at resten af knoglerne fra dinosauren er skyllet væk af floden, hvor de blev fundet.

Alligevel håber forskerne på, at området i Alberta gemmer på flere spor efter 'Dødshøsteren' for at tegne et bedre billede af 'T-rexs' forgænger.

Det er 50 år siden, en ny Tyrannosaurus-art senest blev fundet i Canada.