Coronavirus

3700 fanget på krydstogtskib - nu kommer besætningen med nødråb på Facebook

Krydstogskibet Diamond Princess er i karantæne på grund af coronavirus, og mens passagererne keder sig, spreder desperationen sig hos besætningen.

Der findes krydstogter, man ikke vil hjem fra, og så findes der krydstogter, man ikke kan komme hjem fra.

Et af de sidstnævnte finder sted lige nu ud for Japans kyst. Her ligger krydstogtskibet Diamond Princess med 3700 mennesker om bord i karantæne på grund af udbrud af den nye smitsomme coronavirus, der netop har fået navnet Covid-19.

Hvis folk kan forlade Diamond Princess, vil de måske overleve

Binay Kumar Sarkar, besætningsmedlem

Så længe skibet er i karantæne, er den eneste mulighed for at komme fra borde, hvis man bliver smittet med den potentielt dødelige sygdom.

Mindst 174 personer har fået sygdommen om bord og er blevet bragt til et hospital i den japanske by Yokohama. Det oplyser den japanske sundhedsminister, Katsunobu Kato, natten til onsdag.

I øjeblikket har de raske passagerer udsigt til at skulle blive i deres kahytter ind til 19. februar og muligvis endnu længere, hvis smitten spreder sig yderligere.

Og hvordan er det så at være på et krydstogt, man ikke kan komme hjem fra?

Kedsomhed og smittefare

Det kan passagererne på Diamond Princess fortælle en hel masse om.

En passager strækker sig på Diamond Princess.
De japanske sundhedsmyndigheder går fra borde efter et besøg på Diamond Princess.
De smittede bringes fra borde i en plastictunnel.

Twitter, Facebook og Instagram er fyldt med opdateringer fra passagererne, der ofte har svært ved at få tiden til at gå.

De har ordre til at blive i kahytterne og må kun komme op på dækket i mindre grupper på bestemte tidspunkter for at få luft. Turene foregår iført masker, og man må ikke nærme sig sine medpassagerer med mere end to meter.

Passagerer på dækket af Diamond Princess.

Måltider bliver leveret til kahytterne flere gange om dagen, og maden bliver tilberedt af besætningen, der hverken har samme plads eller luksus som passagererne.

De bor i små kahytter uden vinduer, er ofte fire om at dele et toilet og spiser sammen i skibets messe, skriver New York Times, der har fået indsigt i besætningens forhold.

Twitterbrugeren daxa_tw er om bord på skibet og lægger jævnligt billeder op af besætningens forsøg på at inddæmme smitten.

Det er nødvendigt at træffe en stor mængde forholdsregler om bord, fordi sundhedsmyndighederne i Japan har ikke haft ressourcer til at teste alle om bord.

Derfor er der endnu ikke klarhed over, hvem der er smittet.

Så nu minder Diamond Princess om en miniversion af den kinesiske by Wuhan, hvor udbruddet af coronavirus begyndte.

Vin med drone

Trods den alvorlige baggrund er det dog langtfra alle passagerer, der tager tungt på det forlængede krydstogt.

For eksempel det australske par Jan og Dave Binskin, der på de sociale medier har joket med at snyde den japanske kystvagt, som overvåger krydstogtskibet.

Finally out on the deck after 5 Days in the Cabin so good 😊 😃😃😃😃

Posted by Jan Dave Binskin on Saturday, February 8, 2020

- I den sjovere ende blev vi ringet op af vores vinklub midt i gårsdagens kaos. Jeg spurgte, om de leverede gratis til Japan, og nu har vi bestilt to kasser, der leveres med drone, skriver parret på Facebook.

I et senere opslag bekræftede parret endda, at de havde fået vinen leveret, men senere er de gået til bekendelse og har fortalt et australsk medie, at der var tale om en joke.

Naked Wine Club your incredible just got the First Drop Thank God For Drones the Japanese Coast Guard did not know what the Fuck was going on 🍷🍷🍷🍷🍷👌👌👌👌

Posted by Jan Dave Binskin on Thursday, February 6, 2020

En anden passager, Matthew Smith, ser også ud til at holde humøret højt.

Forsøg på at holde modet oppe

Han tager billeder af alle sine måltider og skriver på Twitter, at han skal slæbes af skibet, når karantænen er slut.

Andre synger for at holde moralen oppe.

Og så skriver nyhedsbureauet Reuters, at en tryllekunstner, som også er i karantæne på skibet, udfører magiske tricks som sendes på alle skibets tv-skærme.

Mens passagererne fordriver tiden i deres kahytter, er bekymringen imidlertid begyndt at brede sig hos besætningen.

Binay Kumar Sarkar, der er besætningsmedlem på Diamond Princess, har for eksempel lagt en video på Facebook, hvor han opfordrer sit hjemland og Indiens regering til at hjælpe de indiske besætningsmedlemmer om bord ud.

- I dag blev yderligere 66 smittet med coronavirus. Nu er 137 testet positiv. Dag for dag øges antallet af smittede. Hvis folk kan forlade Diamond Princess, vil de måske overleve. En anmodning til Indiens regering om at redde 160 indiske besætningsmedlemmer fra skibet, skriver han.

Bemærk, hvor tæt besætningsmedlemmerne står på videoen:

Today more 66 are inflected with Corona virus.... Now total 137 are posetive Corona virus...... Day by day are increasing this virus if are Infected people will be separated from Dimond princess cruise they may be alive. Request to India government total 160indian crew rescue from ship (Japan)..... Plzzzz share this Vdo.... Plzzzzz..... Plzzzz

Posted by Binay Kumar Sarkar on Sunday, February 9, 2020

Binay Kumar Sarkars opgaver er blandt andet at gøre måltider klar til gæsterne, og han siger til New York Times, at det er meget nemt at sprede smitte på skibet, fordi besætningsmedlemmerne lever så tæt på hinanden.

Kan besætningen smitte?

Flere af passagererne er også skeptiske over for karantænen.

- Jeg tror ikke på, at de inddæmmer epidemien ved at holde os i karantæne, siger en af passagererne, Gay Courter, til New York Times.

- Der er noget galt med planen, siger hun til avisen.

Hun fortæller, at besætningsmedlemmerne er en mulig kilde til smitte.

- Der er ingen videnskabelige beviser for, at smitten ikke kan sprede sig gennem dem, der tilbereder maden, eller dem, der leverer den, selvom de har gummihandsker på, siger hun.

Andre passagerer har overvejet, om smitten kan spredes gennem skibets ventilationssystem.

Nogle af de amerikanske passagerer om bord har delt deres bekymring med ambassaden i Tokyo, men de har nu modtaget et brev om, at "der ikke er nogen nuværende beviser for, at den pågældende virus kan spredes gennem skibets ventilationssystem".

Så indtil videre ser det ud til, at såvel passagerer som besætningsmedlemmer ikke har andre valg end at vente.

Big Brother watching that nobody Jumps 👍👍

Posted by Jan Dave Binskin on Sunday, February 9, 2020

Ifølge det australske par, som fik leveret vin med en drone, ser det ikke engang ud til at være en mulighed at hoppe over bord og forsøge at svømme i land.