Udland

Syriske styrker angriber tyrkisk militærpost: Fem dræbt

Tyrkiske troppeforstærkninger på vej over den tyrkisk-syriske grænse søndag. Khalil Ashawi / Ritzau Scanpix

Erdogan har tidligere givet sin syriske præsidentkollega et klart ultimatum: Træk alle tropper tilbage inden udgangen af februar eller betal prisen.

Syriske regeringsstyrker har angrebet en tyrkisk observationspost i Taftanaz i det nordlige Syrien og dræbt fem soldater, oplyser det tyrkiske forsvarsministerium.

Dermed er den optrapningen mellem de to lande, der har bygget op, siden otte tyrkiske soldater blev dræbt ved et bombardement i Idlib for en uge siden, nu blevet til direkte kampe.

- Vi kan ikke tolerere det, der sker i Idlib. Bashar al-Assads fremtidige plads er ikke i hans præsidentpalads, men i den internationale domstol i Haag, sagde den tyrkiske præsident Recep Erdogans talsmand lørdag.

Udtalelsen faldt, samtidigt med at Tyrkiet og Syriens nære allierede Rusland gjorde endnu et forsøg på at forhindre direkte krigshandlinger mellem Tyrkiet og Syrien.

Forhandlingerne var et forsøg på at holde liv i den våbenhvile for området, der blev indgået i 2018. Våbenhvilen har været alvorligt truet, siden syriske regeringstropper for en uge siden dræbte otte tyrkiske soldater.

– Lad være med at presse os yderligere, ellers har vi plan B klar, advarede den tyrkiske forsvarsminister Hulusi Akar søndag i regeringsavisen Hurriyet.

Offensiv siden december

Idlib-provinsen i Syriens nordvestlige hjørne, på grænsen til Tyrkiet, er et af de sidste oprørskontrollerede områder i Syrien.

Siden december har præsident Assads regeringstropper, hjulpet af iranske militser, været i offensiven for at indtage området.

Offensiven har dræbt mere end 300 civile, har sendt omkring en halv million flygtninge op til grænsen til Tyrkiet, og truer nu med at udløse en humanitær katastrofe i området.

Jo tættere de syriske regeringstropper rykker på grænsen til Tyrkiet, jo flere flygtninge vil krydse grænsen til Tyrkiet, der i forvejen er hårdt presset af at huse 3,5 millioner syriske flygtninge.

12 observationsposter

Derfor forsøger Tyrkiet at holde de syriske regeringstropper væk fra området, og de har blandt andet oprettet 12 militære observationsposter i regionen. Disse poster udgør ifølge Tyrkiet en linje tværs over Idlib-provinsen, som syrerne ikke må overskride.

Med dagens angreb på en af disse observationsposter har præsident Assads regeringstropper tydeligt signaleret, at man ikke vil respektere denne linje.

Efter mandagens angreb vil intet længere være det samme

Recep Erdogan, Tyrkiets præsident

Mandag blev andre otte tyrkiske militærpersoner dræbt, da deres konvoj blev ramt af syriske bombardementer, og i løbet af ugen er syrerne rykket helt frem til de tyrkiske positioner.

Ni af de tyrkiske observationsposter ligger nu omringet af syriske styrker, fortæller tv-stationen Al Jazeera.

– Deres sikkerhed er tvivlsom, rapporterer tv-stationen.

Idlib - Tyrkiet og Syrien

Tyrkiet har brugt den sidste uge på en massiv oprustning af observationsposterne, der skulle gøre dem i stand til at modstå et syrisk angreb.

Selv om de fleste tyrkiske observationsposter nu ligger på et territorium, der er kontrolleret af Assads styrker, så er de ikke belejrede eller afskåret fra omverdenen.

Tyrkiet har da også brugt den seneste uge på en massiv oprustning af de udsatte observationsposter i Idlib. Alene lørdag ankom 300 militære køretøjer med mandskab, våben og militært udstyr til dem.

Tyrkiets præsident har klart tilkendegivet, at posterne ikke vil blive rømmet.

– Efter mandagens angreb vil intet længere være det samme, sagde Recep Erdogan ifølge Arab News.

Den tyrkiske præsident har givet sin syriske præsidentkollega et klart ultimatum: Træk alle tropper tilbage inden udgangen af februar eller ”betal prisen”.

Forstærkninger

Ifølge en tyrkisk militærekspert kan den massive forstærkning af de tyrkiske observationsposter opfattes på flere måder:

– Forstærkninger kan ses som et forsøg på afskrækkelse eller hævn. Men det kan også betyde regulær forberedelse på et slag eller en konventionel krig, siger militæreksperten Abdullah Agar til Arab News.

Syriske regeringstropper underfremrykning søndag. Billedet her er fra naboprovinsen Aleppo, hvorfra tropperne kan fortsætte fremrykningen til Idlib.

Ruslands indflydelse

Den tyrkiske regering har i dagene op til dagens angreb forsøgt at få Rusland til at lægge pres på præsident Assad for at opgive forsøget på at indtage hele Idlib-provinsen.

Rusland fastholder imidlertid, at de syriske regeringstropper blot er i gang med at rense Idlib-provinsen for ”terrorister”, sådan som det er tilladt ifølge våbenhvilen fra 2018.

Magtkampen i Idlib-provinsen kompliceres nemlig yderligere af, at dele af provinsen er kontrolleret af en islamisk gruppe med tætte bånd til Al-Qaeda. Både den syriske regering og Tyrkiet betragter gruppen, Hay’at Tahir al-Sham, som en fjende.