Udland

Merkels kandidat opgiver at blive kansler

Annegret Kramp-Karrenbauer vil trække sig som partileder af det konservative CDU til sommer, siger partikilde.

Annegret Kramp-Karrenbauer trækker sig som kandidat til at efterfølge Angela Merkel som tysk forbundskansler.

Det bekræfter partiets talsperson overfor den tyske avis Bild.

Bild og Der Spiegel skriver desuden, at den 57-årige Annegret Kramp-Karrenbauer vil trække sig som partileder af det konservative CDU til sommer. Merkel ønsker dog, at hun fortsætter som forsvarsminister, hedder det.

Tabte terræn

Annegret Kramp-Karrenbauer, der ofte omtales med sine initialer AKK, har haft en urolig tid som leder af regeringspartiet. Hun blev ny partileder efter Merkels tilbagetræden fra posten i 2018. Det skete efter en række nederlag til CDU ved delstatsvalg.

CDU har især mistet terræn ved flere delstatsvalg i det østlige Tyskland.

Senest har et delstatsvalg i Thüringen skabt krise i det konservative regeringsparti. Her valgte Merkels parti at samarbejde med det højreorienterede parti Alternative für Deutschland (AfD), hvilket udløste en strid mellem partiets topledelse i Berlin og ledere i delstaten.

– Det er utilgiveligt, og det skal trækkes tilbage, sagde Merkel i den forbindelse om samarbejdet mellem hendes partifæller i Thüringen og AfD.

"Mini-Merkel"

Forsvarsministerposten i Tyskland, som AKK sidder på, er kendt for ofte at være udfordrende. Blandt andet fordi det tyske forsvar, Bundeswehr, har været præget af historier om højreekstremisme og dårligt udstyr.

Kramp-Karrenbauer beskrives som en jordnær og behersket politiker med en uhøjtidelig facon og politisk skarpsindighed.

Hun meldte sig ind i CDU som 19-årig og kæmpede sig gradvist op mod partitoppen. I 1984 blev hun en del af byrådet i Püttlingen. Hendes karriere kulminerede i december 2018, da hun i hård kamp med den ærkekonservative forretningsmand Friedrich Merz blev valgt som ny leder for det største parti i Tyskland – og reelt som Angela Merkels efterfølger.

Netop Merkel er hun ofte blevet sammenlignet med. Ofte er hun blevet omtalt som "mini-Merkel" og "Merkel 2.0".

AKK's opvækst som katolsk kristen i Saarland i det sydvestlige Tyskland har dog givet hende en række værdier, der adskiller sig fra Merkels.