Udland

I landet med flest drab lagde bevæbnede soldater pres på politikerne

Politi og militær i fuld kampuniform lagde pres på politikerne i El Salvador. Str / Ritzau Scanpix

Bevæbnet politi og militær tiltvang sig adgang til parlamentet, da der skulle stemmes om ekstrabevilling - netop til politiet og militæret.

Politifolk og soldater mødte i weekenden op i parlamentet i El Salvador. De bevæbnede mænd i fuld kampuniform tog opstilling i parlamentssalen, hvor politikerne skulle tage stilling til en ekstrabevilling på, hvad der svarer til 750 millioner danske kroner til netop politiet og militæret, skriver BBC.

Forslaget om ekstrabevillingen kommer fra landets unge præsident Nayib Bukele, der vil ruste politi og militær til at takle den voldsomme bandekriminalitet i landet med bedre våben, uniformer, overvågningsudstyr og en helikopter.

Men parlamentarikerne har tøvet med at godkende ekstrabevillingen.

Og selv om politi og militær tog opstilling bag politikerne i parlamentssalen, så blev merbevillingen ikke vedtaget. Der var nemlig mødt så få politikere op i parlamentet, at det ikke var beslutningsdygtigt.

Præsident svarede igen

Som modsvar indkaldte præsident Nayib Bukele, der kom til magten sidste år, til en demonstration, der samlede 50.000 mennesker foran parlamentet til støtte for bevillingen.

Præsidenten opfordrede sine tilhængere til at møde op igen om en uge til en ny demonstration, hvis ikke parlamentet har vedtaget bevillingen inden da.

Præsident Nayib Bukele taler til demonstranter udenfor parlamentet

Medlemmer af parlamentet, der ikke støtter præsidenten, beskylder ham for at ville true dem til lydighed, skriver BBC.

Flest drab i verden

Præsidenten har investeret meget af sin prestige på en lov-og-orden indsats mod bandekriminalitet.

En FN-opgørelse viser, at volden mellem banderne, hvoraf de mest kendte er Mara Savatrucha og Barrio 18, i 2019 gjorde El Salvador til det land i verden med flest drab.

I El Salvador blev 62 ud af hver 100.000 indbyggere myrdet.

Til sammenligning skete det kun for én ud af 100.000 danskere og for fem ud af 100.000 indbyggere i USA, viser FN’s ”Global Study on Homicide 2019”.