Udland

Danske filmskabere øjner mulighed for dansk Oscar-triumf: - Det åbner døre for os alle

Sydkoreanske 'Parasite' er den første ikke-engelsktalende film, der har vundet i hovedkategorien ved Oscar-showet.

Da ’Hævnen’ i 2011 vandt en Oscar i kategorien ”bedste ikke-engelsktalende spillefilm”, var det dengang det største, en dansk film kunne drømme om. Ved samme show blev ’The Kings Speech’ helt efter bogen tildelt hovedprisen som årets bedste film, og sådan var det bare.

Engelsktalende film har vundet i den kategori siden den første Oscar-uddeling i 1929.

Indtil i år.

For da nattens hovedpris blev uddelt, løb en flok jublende sydkoreanere på scenen. ’Parasite’ havde vundet.

Og det er filmproducenten og stifteren af Zentropa Peter Aalbæk glad for. Primært fordi det er en ”fænomenal film”, som han siger, men også, fordi det giver anledning til at drømme om, at en dansktalende film kan vinde i den fineste kategori.

- Det åbner døre op for alle os andre, siger Peter Aalbæk.

Hold det lokalt

Oscar-akademiet har med uddelingen af prisen til ’Parasite’ vist, at en film ikke nødvendigvis skal være på engelsk, for at den kan vinde i hovedkategorien.

- Tre gange har en dansk film vundet i kategorien for bedste ikke-engelsktalende spillefilm, men at det nu kan lade sig gøre at vinde i den aller-fornemmeste række med skuespillere, der er ukendte for et internationalt publikum og taler på et nationalt lokal sprog, gør, at man tænker, at det også kan ske for en dansk film, siger Peter Aalbæk.

Det forhold kan den danske Oscar-vinder Anders Walter også se et perspektiv i:

- Pludselig er der måske en fremtid, hvor man måske kommer til at se en film, der ikke er på engelsk, vinde denne pris igen og igen. Og det er da bare sjovt, at man kan have den tanke, at en dansk film, hvis den er god nok, kan begynde at konkurrere med på den ultimative pris, lyder det fra Anders Walter, der i 2014 modtog en Oscar i kategorien bedste kortfilm for filmen 'Helium'.

Kan sikre arbejde i 10 år

Zentropa producerede ’Hævnen’, og Oscar-statuetten i 2011 gav efterfølgende filmens instruktør, Susanne Bier, en masse muligheder, fortæller Peter Aalbæk.

Men vinder man for bedste film ”er der fast arbejde for en instruktør i 10 år,” som han siger.

- Det er en position, der ikke kan blive bedre.

De øvrige nominerede i kategorien for bedste film var 'The Irishman', 'Marriage Story', 'Little Women', 'Joker', 'Jojo Rabbit', 'Once Upon a Time... in Hollywood' og 'Ford v Ferrari'.

De har ifølge Peter Aalbæk et større budget end vinderen fra Sydkorea.

- Og det viser både, at man ikke kan købe sig til en Oscar-statuette, og at det er den gode fortælling, der kan vinde, siger han.