Udland

Flere er nu døde af coronavirus end af sars i Kina

I alt 811 personer har mistet livet som følge af coronavirussen i Kina, mens over 37.000 er blevet smittet.

Dødstallet for den smitsomme og frygtede coronavirus fortsætter med at vokse.

Der er nu bekræftet 89 nye dødsfald som følge af den frygtede coronavirus i Kina, hvor smitten for snart to måneder siden opstod i millionbyen Wuhan.

Dermed er i alt 811 personer døde af virussen i landet siden midten af december.

Der er samtidig bekræftet 2656 nye tilfælde af coronavirus i Kina, hvormed det samlede antal smittede stiger til 37.198.

Det oplyser de kinesiske sundhedsmyndigheder natten til søndag dansk tid.

Coronavirussen har nu kostet flere mennesker livet i Kina, end sars gjorde i 2002 til 2003. Dengang mistede 774 personer livet i landet.

Verdenssundhedsorganisationen WHO konkluderer ifølge CNN, at hver 10. af de smittede dengang døde som følge af sars. Dermed var risikobilledet langt højere, hvad angår dødstallet for sars, end tilfældet har været hidtil med coronavirussen.

Ikke ansigtsmasker nok

Hovedparten af de smittede befinder sig i Wuhan, Hubei-provinsens hovedby, hvor virussen er opstået for snart to måneder siden.

I bestræbelserne på at dæmme op for spredning af virussen, dekreterede de kinesiske myndigheder 10 karantænedage ved udgangen af januar, hvilket har lammet hverdagslivet i store dele af det offentlige rum. Men nu ventes både skoler, industrivirksomheder og kontorer så småt at vende tilbage til en form for dagligdag i den kommende uge.

Alligevel er der bekymring i dele af civilbefolkningen, som især i Hubei-provinsen har måttet leve i spøgelseslignende byer, hvor så godt som alt har været lukket ned.

Antallet af udkommanderede læger og sygeplejersker i regionen har været støt stigende og runder nu 20.000.

På de sociale medier har der fra civilbefolkningens side været udtrykt bekymring for, om der er beskyttelse nok.

WHO vurderer, at sundheds- og sikkerhedspersonale i de områder, der er værst ramt af coronavirussen, vil have brug for mellem syv og ti procent af hele verdens beholdning af mundbind.

- Der er et begrænset lager af personligt beskyttelsesudstyr, og vi bliver nødt til at være sikre på, at det går til de mennesker, der har mest brug for det, de steder, hvor der er mest brug for det, siger WHO-direktør Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har erklæret udbruddet for en global sundhedskrise.

Lørdag meddelte WHO dog, at det daglige antal af smittede er begyndt at stabilisere sig.

Samtidig konstaterer organisationen, at det endnu er for tidligt at konstatere, om coronavirussen har passeret sit højdepunkt.

Syv danskere lettet fra udbruddets center

Lørdag aften meddelte den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), på Twitter, at et fly med syv danskere er lettet fra Wuhan og er på vej mod Europa.

- Situationen er stadig alvorlig, understreger Kofod, som opfordrer til, at man følger Udenrigsministeriets Borgerservice.

Dermed er det tredje hold af danskere nu ved at blive evakueret fra Kina til Danmark. Alle de tidligere danske evakuerede er blevet konstateret smittefri.

Når borgerne ankommer til Danmark, vil de blive testet for coronavirus. Selv hvis de ikke er smittet, vil de ud fra et forsigtighedsprincip blive sat i hjemmekarantæne.

Under hjemmekarantænen, der varer 14 dage, tjekker de pågældende personer deres temperatur flere gange dagligt og er desuden i kontakt med sundhedsfagligt personale.

Der er nu konstateret coronavirus i 25 lande udenfor Kina.