Udland

Bred opbakning til ny lov mod homofobi i Schweiz

Søndag gik schweizerne til folkeafstemning om, hvorvidt diskrimination af homoseksuelle skal forbydes ved lov.

Schweiz har - modsat mange af sine europæiske nabolande - ingen lov, der beskytter lesbiske, bøsser og biseksuelle mod diskrimination.

Det håbede den schweiziske regering at kunne lave om på søndag, hvor schweizerne skal til folkeafstemning. Og det lykkedes.

63,1 procent ønsker at gøre det ulovligt at diskriminere på baggrund af seksuel identitet og orientering, viser den endelige stemmeoptælling ifølge Tagesanzeiger.

Modstandere samlede underskrifter

Parlamentet vedtog allerede i 2018 en udvidelse af racismeparagraffen, så den også skulle beskytte mod diskrimination på baggrund af seksuel orientering.

Men modstandere af loven har imidlertid samlet de 50.000 underskrifter ind, som kræves for at sende loven til godkendelse ved en folkeafstemning.

I og med at vælgerne i Schweiz søndag har stemt ja til den nye lov, vil homofobi fremover være forbudt på samme måde, som diskrimination på baggrund af race, køn og religion er det i dag. I grove tilfælde kan man få tre års fængsel for at overtræde loven.

Meningsmålinger havde i forvejen peget i retning af, at forslaget bliver vedtaget, men som selve afstemningen nærmede sig, blev afstanden mellem tilhængere og modstandere mindsket.

- Jeg stoler på, at schweizerne ikke vil lade sig censurere, sagde Marc Früh, medlem af det lille parti Føderal Demokratisk Union (EDU), som sammen med Det Schweiziske Folkeparti (SVP) har fået spørgsmålet sendt til folkeafstemning.

Transpersoner ikke omfattet

Regeringen har understreget, at loven ikke vil begrænse den offentlige debat eller have betydning for private samtaler.

Også vittigheder om homoseksuelle vil stadig være tilladt, "så længe de respekterer menneskelig værdighed", har indenrigsminister Alain Berset sagt i en video til vælgerne.

Det værdipolitiske spørgsmål bliver imidlertid ivrigt debatteret og har fået sindene i kog.

Caroline Dayer, der arbejder med at forebygge vold og diskrimination, siger, at landet har oplevet en stigning i antallet af angreb mod homoseksuelle på det seneste.

Statistikker viser, at i Schweiz oplever to tredjedele af alle lesbiske og fire ud af fem bøsser en form for angreb på et tidspunkt i løbet af deres liv.

Den nu vedtagede lov beskytter kun folk mod diskrimination på baggrund af seksuel orientering, ikke kønsidentitet. Det betyder, at transpersoner fortsat ikke er omfattet af lovgivning mod diskrimination.