USA VALG

Danmarks konge nævnt i demokraternes præsidentdebat

Ifølge senator skyder Donald Trump altid skylden på alle andre, når noget går galt - det gælder også de kongelige i Danmark, lød det i debat.

Det handlede om USA, men - som det også var tilfældet under præsidentkampen i 2016 - blev Danmark igen nævnt, da de demokratiske kandidater natten til lørdag debatterede i Manchester i New Hampshire i kampen om at blive demokraternes præsidentkandidat til valget i november 2020.

Det skete, da den amerikanske senator Amy Klobuchar i et indlæg om, at USA under Donald Trump i stigende grad har isoleret sig fra resten af verden, sagde, at Donald Trump altid bebrejder alle andre, hvis noget går galt.

- Vi har en præsident, som bogstaveligt talt skyder skylden på alle i verden. Og det har vi ikke talt nok om. Han bebrejder Barack Obama for alt, der går galt (…) Han bebrejder kongen af Danmark – hvem gør det, spurgte Amy Klobuchar til stor morskab for de fremmødte i salen i Manchester i New Hampshire.

Det amerikanske medie ABC NEWS har lagt klippet ud på Twitter, og i kommentarfeltet skriver mange, at Danmark altså ikke har en konge, men derimod en dronning, lige som en anden påpeger, at der er tale om fake news, fordi ”Donald Trump aldrig bebrejdede 'kongen' af Danmark."

Trump aflyste statsbesøg efter absurd-kommentar

Amy Klobuchar henviser tilsyneladende til Donald Trumps planlagte statsbesøg i Danmark, der skulle have fundet sted i starten af september sidste år.

Den amerikanske præsident aflyste på Twitter besøget, som dronning Margrethe skulle have været vært for, efter den danske statsminister, Mette Frederiksen (S), havde afvist, at Danmark ville diskutere et salg af Grønland til USA – et forslag, som hun kaldte absurd.

Som begrundelse for aflysningen sagde Donald Trump efterfølgende, at den danske statsministers udtalelse var upassende.

- Jeg synes, at statsministerens udtalelse om, at det var absurd, var væmmelig (nasty, red.), lød det fra Donald Trump, som understregede, at ingen talte til USA på den måde.

Aflysningen skabte genlyd i hele verden, fordi aflysningen blev set som en fornærmelse mod den danske dronning, som havde inviteret Donald Trump til det officielle statsbesøg.

Senator har chance efter nattens debat

Senatoren Amy Klobuchar nævnte sammen med kommentaren om den danske konge også, at Donald Trump også har bebrejdet Canadas premierminister, Justin Trudeau, for at redigere ham ud af den populære film 'Alene hjemme 2', da den i december blev vist i canadisk tv.

Donald Trump medvirker i filmen i syv sekunder, hvor han med ordene ”ned ad gangen og til venstre” hjælper hovedpersonen Kevin McCallister med at finde vej,

Ifølge det canadiske netværk CBC blev redigeringen allerede foretaget i 2014.

I et tweet skrev Donald Trump efterfølgende, at den canadiske premierminister tilsyneladende ikke brød sig om, at Canada ifølge USA skal betale mere til blandt andet NATO.

Ifølge den amerikanske avis New York Post klarede de to kandidater Pete Buttigieg og Amy Klobuchar sig bedst i debatten.

Samme analyse har blandt andet også det amerikanske medie Politico, der mener, at Amy Klobuchars præstation i debatten giver hende en chance i kampen om at blive demokraternes præsidentkandidat.