Trump: USA har dræbt al-Qaeda-leder i Yemen

Det amerikanske udenrigsministerium havde udlovet en stor dusør for information, der kunne lede frem til den dræbte leder.

USA har dræbt lederen af al-Qaeda på Den Arabiske Halvø (AQAP), Qasim al-Rimi, under en anti-terroroperation i Yemen.

Det oplyser USA's præsident, Donald Trump, i en pressemeddelelse fra Det Hvide Hus natten til fredag dansk tid.

- Hans død svækker AQAP og den globale al-Qaeda-bevægelse og bringer os tættere på at eliminere de trusler, som disse grupper udgør for vores nationale sikkerhed, udtaler Trump i meddelelsen.

Ifølge præsidenten har al-Rimi været med til at orkestrere skruppelløs vold mod civilie i Yemen og forsøgt at begå og inspirere til talrige angreb mod USA og landets styrker.

Uvist hvornår han blev dræbt

Det er usikkert, hvornår Qasim al-Rimi er blevet dræbt. Trump oplyser det ikke i pressemeddelelsen, men flere medier har i løbet af den seneste uge berettet om, at Qasim al-Rimi blev dræbt i et droneangreb i Yemen den 31. januar.

Den del er dog ikke blevet bekræftet af det amerikanske forsvarsministerium eller CIA, skriver The Guardian.

Det amerikanske udenrigsministerium havde udlovet en dusør på ti millioner dollar - knap 68 millioner kroner - for information, der kunne lede til Qasim al-Rimi. Det skriver nyhedsbureauet dpa.

Ifølge Det Hvide Hus sluttede han sig til al-Qaeda i 1990'erne, hvor han arbejdede for Osama bin Laden i Afghanistan.

Qasim al-Rimi var tidligere bevægelsens militærchef, indtil han blev udnævnt som leder af AQAP i juni 2015 efter Ayman al-Zawahiri.

AQAP taget ansvar for angreb pĂĄ flĂĄdebase

USA anser AQAP for at være en af de drabeligste grene af al-Qaeda-bevægelsen, som er stiftet af den afdøde Osama bin Laden.

Søndag tog AQAP skylden for et angreb mod en amerikansk flådebase i december, hvor en saudiarabisk soldat dræbte tre personer og sårede otte andre i den amerikanske delstat Florida.

Der er dog indtil videre ingen beviser for, at AQAP var involveret i angrebet mod flĂĄdebasen i Florida i december.

Perspektiv

Drab pĂĄ drab

USA's drab på al-Qaeda-lederen kommer lidt over en måned efter USA's drab på den højtstående iranske general Qassem Soleimani, som skabte fornyede spændinger mellem USA og Iran.

I oktober stod USA desuden bag drabet pĂĄ stifteren af Islamisk Stat (IS), Abu Bakr al-Baghdadi.

Drabene er ifølge Trump en strategi, som USA planlægger at fastholde.

- Vi vil fortsætte med at beskytte det amerikanske folk ved at finde frem til og eliminere terrorister, der forsøger at skade, lyder det fra Trump.