USA VALG

Buttigieg vinder knebent - leder af demokraterne kræver valgresultatet gransket

Der er sået tvivl om resultaterne i mere end 100 valgdistrikter i Iowa.

Den demokratiske præsidentkandidat Pete Buttigieg har vundet en kneben og uventet sejr over favoritten Bernie Sanders i staten Iowa.

Resultaterne kom natten til fredag dansk tid, og mindre end et procentpoint skiller de to kandidater ad.

38-årige Pete Buttigieg har fået 26,2 procent af de delegerede, mens 78-årig Bernie Sanders, der også stillede op i 2016, har fået 26,1 procent.

- Det er fantastiske nyheder. Det har været en usædvanlig uge, og vi er fuldstændig elektrificerede af den energi og den måde, min valgkamps visioner blev godkendt på i Iowa, siger Buttigieg om nyheden om de endelige resultater under et vælgermøde i Manchester, New Hampshire.

At en ukendt borgmester fra en lille by på størrelse med Aalborg fik flere delegerede end den tidligere vicepræsident Joe Biden og veteraner som Elizabeth Warren og Bernie Sanders fra det amerikanske senat kunne have været en solstrålehistorie.

Valgkaos

Men valgkaos har overskygget Buttigiegs succes.

Det har taget fire lange dage, før resultaterne fra Iowa kunne offentliggøres takket være en app, der skulle optælle stemmerne, ikke fungerede efter planen.

Og New York Times skriver nu i en detaljeret og foruroligende rapport, at der var uregelmæssigheder i mere end 100 valgdistrikter.

Sanders mener, han vandt

Selvom der er dødt løb mellem Buttigieg og Sanders, når det kommer til fordelingen af delegerede, viser fordellingen af stemmer en relativt sikker sejr til Bernie Sanders.

Her har Sanders fået 43,671 stemmer, mens 37,557 har stemt på Pete Buttigieg, skriver Business Insider.

Netop derfor føler Bernie Sanders, at han har vundet Iowa.

- Alt, hvad jeg kan sige, er, at vi fandt et valg med deltagelse af otte kandidater med omkring 6000 stemmer, slog Sanders fast torsdag aften på en pressekonference.

Lyn-analyse

I realiteten betyder det endelige valgresultat ikke det store længere. Dertil har optællingen taget for lang tid. Det afgørende er fortællingen, og den havde Pete Buttigieg vundet for længst. Den unge borgmester er solstrålehistorien, der overgår forventningerne. Samtidig skal man ikke kimse af, at Bernie Sanders kommer ud af Iowa med et ønskescenarie. Senatoren fik distanceret sin nærmeste progressive rival Elizabeth Warren, mens den nationale frontløber Joe Biden fik et katastrofevalg og er under kolossalt pres i New Hampshire på tirsdag. Bernie og Buttigieg har momentum nu.

For at sikre fair valg skal stemmerne granskes

Formanden for Demokraternes Nationalkomité, Tom Perez, erkender på Twitter, at valget i Iowa var en katastrofe.

Han kræver nu, at man laver en grundig gennemgang af valgresultaterne.

- Jeg appellerer til Demokraterne i Iowa om en omgående recanvass, skriver Tom Perez.

En recanvass er en slags omtælling af stemmerne, hvor lokale valgembedsmænd tæller stemmerne fra valgstederne og ser, om der er forskel i antallet af stemmer, når man sammenligner dem med de officielle valgresultater. Det skriver Business Insider.

New York Times skriver, at der ikke er nogle beviser for, at man bevidst har fejltalt stemmer.