USA valg 2020

Republikanere vil stemme på Bernie Sanders for at drille

Bernie Sanders kan måske skimte stemmer fra en højst uventet kant. I South Carolina vil republikanerne stemme på ham for at genere konkurrenten Joe Biden. Mike Segar / Ritzau Scanpix

Republikanerne i South Carolina håber at sabotere Joe Bidens kampagne ved at stemme konkurrenten til sejr.

Republikanerne i staten South Carolina opfordrer nu alle partifæller til at stemme på demokraten Bernie Sanders, når der er primærvalg i staten 29. febuar.

Republikanerne har aflyst deres eget primærvalg, og i stedet opfordrer partiet sine vælgere til at stemme i Det Demokratiske Partis primærvalg.

Det skriver den lokale avis Post and Courier.

Forklaringen er, at South Carolina har en særlig valgregel, der siger, at alle – ikke kun partimedlemmer – kan stemme ved begge partiers primærvalg.

Og republikanerne vil gerne hjælpe Bernie Sanders til en sejr over forhåndsfavoritten hos demokraterne, Joe Biden, fordi man tror, Sanders vil være lettere at besejre for Trump i præsidentvalgkampen.

- Folk har ventet og ventet på 2020 for at få en chance for at stemme på Donald Trump, og det kan de pludselig ikke på grund af det aflyste republikanske primærvalg. Men de kan stadig hjælpe Trump, siger den republikanske formand i byen Greenville, Nate Leupp, til Post and Courier.

Det kan de efter hans mening gøre ved at få demokraterne til at vælge "den mest socialistiske, liberale kandidat".

Vigtigt for Joe Biden

Resultatet i staten vurderes til at være meget vigtigt for Joe Biden, fordi det er det første primærvalg i syden.

Primærvalget vil vise, om Joe Biden fortsat har den stærke opbakning blandt sorte vælgere, der betragtes som en af hans største styrker.

Samtidig er det sidste primærvalg inden Super Tuesday 3. marts, hvor der er primærvalg i 12 stater, blandt andet i kæmpestater som Californien og Texas. På Super Tuesday alene bliver en tredjedel af alle delegerede udpeget.

Joe Biden på valgkampagne. En sejr i South Carolina er vigtig for fremtiden for hans kampagne, og derfor forsøger republikanerne at stikke en kæp i hjulet for ham.

Ifølge den seneste meningsmåling fra Post and Courier tegner det demokratiske primærvalg i staten til at blive et tæt løb med Joe Biden som sejrherre, fem procent foran Bernie Sanders.

Så republikanerne mener, at de har en god chance for at påvirke valgresultatet til Bernie Sanders’ fordel.

Ikke mindst fordi der ved sidste primærvalg for fire år siden var dobbelt så mange vælgere, der stemte ved det republikanske primærvalg, som vælgere ved det demokratiske primærvalg.

- Jeg tror sagtens, vi kan få betydning for resultatet. Idéen vil brede sig som en hvirvelvind, siger Nate Leupp.

Bør forbydes

Den republikanske indblanding i det demokratiske primærvalg er ironisk nok samtidigt en politisk stunt for at få netop den slags indblanding forbudt.

Republikanerne i South Carolina har længe været kritiske over for den regel, der gør det muligt for alle statens indbyggere at stemme ved deres egne republikanske primærvalg.

Så ved at genere demokraterne denne gang, håber republikanerne at få deres støtte til at ændre reglerne.

Republikanerne i South Carolina har valgt at aflyse deres eget primærvalg i år, fordi de ikke mener, der er noget reelt alternativ til den siddende præsident, Donald Trump.

Samme beslutning har man truffet i et dusin andre stater.