Udland

Kinesisk læge er død - advarede om coronavirus

Li Wenliang fik en reprimande for at advare om et udbrud af coronavirus.

En af de otte kinesiske læger, der alarmerede kinesiske myndigheder om et udbrud af coronavirus i storbyen Wuhan, er ifølge hospitalet død torsdag morgen dansk tid.

Det skriver Wall Street Journal og South China Morning Post, der henviser til hospitalets profil på det kinesiske sociale medie Weibo.

Verdensundhedsorganisationen, WHO, skrev tidligere torsdag dansk tid et opslag på Twitter til ære for Li Wenliang.

Det blev begyndelse på nogle timer med modstridende oplysninger om den 34-årige læges velbefindende.

- Vi er dybt bedrøvet over doktor Li Wenliengs død. Vi bør alle hylde hans arbejde, hvad angår udbruddet af coronavirussen, citerede WHO sin direktør Mike Ryan for at udtale.

Kort efter blev Li Wenliangs død dog dementeret fra en række officielle kilder, og hans tilstand blev beskrevet som "fortsat kritisk".

Men sent torsdag aften dansk tid blev han så erklæret død.

Forsøgte at råbe myndigheder op

Ifølge Wall Street Journal og South China Morning Post var Li Wenliang blandt læger, der forsøgte at gøre sundhedsmyndighederne i Wuhan opmærksom på udbruddet.

Li Wenliang havde i slutningen af december talt syv patienter på sit hospital, som alle tilsyneladende var blevet smittet med en SARS-lignende sygdom på byens fiskemarked.

I første omgang blev han dog afvist af myndigheder, som mente, at han løb med løse rygter og forsøgte at skabe unødig frygt.

Li Wenliang blev kaldt op til hospitalsledelsen og måtte forklare, hvordan han kendte til detaljer om sygdommen, skrev det statslige dagblad Beijing Youth Daily i slutningen af januar.

Blev irettesat af politiet

I stedet for at blive takket for sin indsats fik han en reprimande af politiet i Wuhan. Og det har kinesiske brugere på Weibo ikke glemt.

- Reprimanden af doktor Li vil for altid være en skamplet på Kinas historie. Doktor Li advarede offentligheden med livet som pris. Wuhans politi har stadig ikke tilbagekaldt reprimanden, selv efter hans død, skriver en Weibo-bruger ifølge South China Morning Post.

Den kinesiske læge blev selv syg og indlagt på hospitalet 12. januar. For seks dage siden blev det bekræftet, at Li Wienlang selv havde pådraget sig den frygtede virus.

Kun få tilfælde i Europa

En løbende opgørelse fra John Hopkins University i Baltimore, USA viser, at over 31.472 er blevet smittet med coronavirussen. Af dem er 638 døde, mens 1553 er kommet sig.

Langt de fleste tilfælde er i Kina. Der er også fundet tilfælde i Europa og USA. Storbritannien har torsdag oplyst, at en tredje person i Storbritannien har fået konstateret virussen.

Den britiske premierministers kontor oplyser, at der for første gang er tale om en person, som ikke har rejst i Kina. Til gengæld har personen for nyligt rejst i Asien.

Endnu er der ingen personer i Danmark, der er blevet testet positiv med corona-virus.