USA VALG

Bookmakere efter nedtur: Joe Biden bliver næppe præsident

Han var demokraternes garanti for at slå Trump. Men nu er der dømt dystre udsigter for Obamas tidligere vicepræsident.

Han blev regnet som det sikre kort.

Han var kandidaten, der formentlig nemmest kunne slå Trump, og derfor var Joe Biden næsten selvskrevet som demokraternes bud på en præsident.

Men en fjerdeplads i den første afstemning i Iowa har på få døgn fået Bidens præsidentdrømme til at ligne et ophørsudsalg.

På få uger er Joe Bidens vinderchancer mere end halveret fra 38 til 18 procent på bookmakernes bud på en vinder i demokraternes primærvalg.

Han ligger således bag både Bernie Sanders og Michael Bloomberg, og tæt forfulgt af den unge borgmester Pete Buttigieg, der stiger i målingerne.

Det viser en oversigt fra Real Clear Politics.

Andre giver mere igen

Hos Danske Spil giver man nu pengene 5,5 gange igen, hvis Biden bliver demokraternes præsidentkandidat, og 12 gange igen, hvis han rent faktisk bliver præsident. Hos Unibet er tallene 6 og 13.

Til sammenligning giver Bernie Sanders hos Danske Spil blot 2,5 gange igen, hvis han bliver partiets kandidat, og 5,5 gange igen, hvis han bliver præsident.

Selv Michael Bloomberg - der stort set først nu er begyndt at føre sin valgkamp - har bedre odds end Biden.

Og selvom Biden stadig har de bedste meningsmålinger på landsplan, så ser han også ud til der at have tabt momentum.

Bliver nummer fire

Endnu mangler det endelige resultat fra delstaten Iowa, der natten til tirsdag dansk tid stemte som den første stat i primærvalget.

Men de foreløbige tal gør det klart, at Joe Biden kommer til at tabe til både Bernie Sanders, Pete Buttigieg og Elizabeth Warren. Og Biden må endda affinde sig med næsten at være på niveau med outsideren Amy Klobuchar.

Han får formentlig nul eller meget få af de 49 delegerede, der i sidste ende skal afgøre kampen om at blive demokraternes kandidat til præsidentvalget i november.

I næste uge venter afstemning i New Hampshire, og her er målingerne heller ikke længere noget, som den 77 årige tidligere vicepræsident har lyst til kigge alt for meget på.

Lyn-analyse

Bidens kandidatur befinder sig i frit fald, og den store historie er, at markedet nu tager højde for virkeligheden: En skuffende fjerdeplads i Iowa. Manglende begejstring blandt tilhængerne. En ung rival, der stormer frem. En dårlig organisation. Pengemangel. Alt sammen indikatorer på en kampagne i krise. To nye målinger fra New Hampshire viser ydermere et massivt fald i støtten til Biden. Måske overvurderer målingerne en kandidat som Bloomberg, men det er på tide, at den tidligere vicepræsident får trukket i håndbremsen, hvis ikke Biden-toget skal køre helt af sporet inden længe.

Mangler det hele

I en længere artikel beskriver The New York Times, at Joe Bidens kollaps har “været længe undervejs”. Hans kampagne i Iowa beskrives som manglende stort set alt: Penge, organisering og begejstring.

Og næsten værre: Uden en solid plan til at ændre dette.

Biden selv har hele tiden fastholdt, at hans største succes nok skal komme, når delstaten South Carolina stemmer. Men det er først om 23 dage.

En evighed i amerikansk politik.