Steinmetz om Pete Buttigiegs føring i Iowa: - Det minder om Obama i 2008
I USA fører den unge kandidat nu kapløbet om at blive demokraternes udfordrer til præsident Trump.
Den 38-årige Pete Buttigieg har taget en tidlig føring i kampen om at blive Demokraternes præsidentkandidat ved valget i november.
Det står klart, efter mere end to tredjedele af de forsinkede resultater fra primærvalget i Iowa nu er blevet offentliggjort.
Pete Buttigiegs gode resultat i Iowa bringer minder om en anden, ung senator, der overraskende vandt primærvalget i Iowa i 2008, mener TV 2s USA-korrespondent Jesper Steinmetz:
- Det blev affyringsrampen for Barack Obama, og vi ved alle, hvordan det endte. Han blev Demokraternes kandidat og senere præsident her i USA.
Da Obama sejrede i 2008, holdt han en tale, hvor han indledte med ordene: ”De sagde, at denne dag aldrig ville komme”. Med henvisning til alle dem, der sagde, at en sort mand ikke kunne blive USA’s præsident.
- Hvis Pete Buttigieg ender med at vinde her i Iowa, kan han med samme ret sige: ”De sagde, at denne dag aldrig ville komme”. Hvem havde for bare ti år siden troet, at en homoseksuel mand kunne stille op som præsident og måske endda vinde den første stat – og så holde en sejrstale med sin mand ved sin side. Det her kan blive startskuddet på en politisk kometkarriere, siger Jesper Steinmetz.
Joe Biden skuffer
Onsdag morgen var cirka 71 procent af stemmerne i Iowa talt op. Pete Buttigieg har fået 26,8 procent af de delegerede, Bernie Sanders 25,2 procent, og Elizabeth Warren har foreløbigt fået 18,4 procent.
Joe Biden er på en foreløbig skuffende fjerdeplads med 15,4 procent, mens Amy Klobuchar står til 12,6 procent. Der mangler stadig at blive offentliggjort 29 procent af valgresultatet.
USA-analytiker Mirco Reimer-Elster understreger, at meget kan ændre sig, efter de resterende stemmer i Iowa er talt op.
- Den overordnede historie er, at Pete Buttigieg er den store overraskelse. Det ser ud til, at han klarer sig markant bedre, end han lå i meningsmålingerne, siger analytikeren.
- Hvis dette havde været et fuldendt valg, hvor resultatet var kommet til tiden, havde den store historie i USA været, at Joe Biden er i krise, og kan han komme tilbage? Kan Pete Buttigieg fortsætte den medvind, han har fået. Og hvad med Sanders, som trods alt ser ud til at have førertrøjen på nu?
Hvem er manden med det mærkelige efternavn?
Pete Buttigieg er tidligere borgmester i den lille by South Bend i Indiana, hvor han også er født.
Han er søn af to professorer fra byens universitet. Det bemærkelsesværdige efternavn Buttigieg har Pete fra sin far, der oprindeligt stammer fra Malta.
Han er uddannet fra både Harvard og Oxford og var frivillig under Obamas valgkamp i 2008.
I 2015 meldte han i et indlæg i avisen South Bend Tribune ud til offentligheden, at han er homoseksuel, og i 2018 blev han gift med Chasten Glezman.
Buttigieg taler i øvrigt otte sprog - engelsk, spansk, italiensk, fransk, arabisk, maltesisk, persisk og norsk.
Han lærte angiveligt norsk ved at læse bøger af den norske forfatter Erlend Loe på originalsproget.
Teknisk uheld
Resultatet af primærvalget i Iowa skulle have ligget klar mandag aften, så en af kandidaterne kunne have jublet over sejren.
Men tekniske problemer med en app, der skulle have samlet tallene fra forskellige valgsteder, førte til fuldstændigt kaos i optællingen.
Til sidst opgav man at få samlet resultatet mandag, og kandidaterne måtte holde deres afsluttende tale uden at vide, om de havde vundet eller tabt.