Udland

Pelikan-paradis genoprettet ti år efter enormt olieudslip

Udslippet fra olieplatformen Deepwater Horizon ramte en lille ø i Missisippi-deltaet hårdt. Nu er der åbnet for masser af plads til pelikanerne.

I år er det ti år siden, boreplatformen Deepwater Horizon eksploderede og udløste et olieudslip, der udviklede sig til den værste miljøkatastrofe nogensinde i Den Mexicanske Golf.

Nu har staten Louisiana indviet et genopretningsprojekt for nogle af de hårdest ramte ofre for det enorme olieudslip i 2010.

Nemlig statens bestand af brune pelikaner.

Et af deres vigtigste ynglesteder på Queen Bess Island blev smurt ind i olie. I forvejen var den lille ø i Mississippiflodens delta ud for New Orleans truet af erosion og stigende vandstand, der betød, at kun en lille del af øen kunne bruges som yngleplads for pelikanerne.

Men tirsdag kunne Louisianas guvernør John Bel Edwards fryde sig over, at sandpumpning og tilplantning med mangrove igen har skabt masser af plads til de ynglende pelikaner.

Og han kunne i særlig grad fryde sig over, at det er olieselskabet BP, der ejede boreplatformen Deepwater Horizon, som betaler regningen.

Olieselskabet BP har indgået et forlig, der betyder, at selskabet betaler USA og de fem kyststater, der blev ramt af olieudslippet, mere end 20 milliarder dollar i erstatning for de miljømæssige skader, som olien forårsagede.

- Det er et stort øjeblik, hvor vi markerer ti års heling efter det største olieudslip i vores lands historie. Især fordi de penge, som vi investerer nu, netop kommer fra dette udslip. Vi ved, hvordan Queen Bess Island blev påvirket af olien. Og vi ved, hvordan olien påvirkede de pelikaner, der var her dengang, sagde guvernør John Bel Edwards ifølge nyhedsbureauet AP.

Genindført i 1960

Queen Bess Island har en hel særlig plads i de brune pelikaners historie i Louisiana. I første halvdel af sidste århundrede var plantegift skyld i, at pelikanerne blev fuldstændigt udryddet i Louisiana.

I 1960 blev pelikanerne så genindført i staten på Queen Bess Island.

Det gik godt, og i dag er der 6500 brune pelikaner, der yngler på øen, foruden ti andre kolonier andre steder i Mississippi-deltaet.

11 dræbt ved eksplosion

Ulykken på BP’s boreplatform Deepwater Horizon skete 20. april 2010, da der skete en voldsom gaseksplosion i et borehul langt nede under havbunden i Den Mexicanske Golf. 11 oliearbejdere blev dræbt ved ulykken.

I de næste 87 dage sprøjtede den løbske oliekilde på havbunden næsten 400 millioner liter olie ud i havet.