Donald Trump

I aften slutter rigsretssagen mod Trump - men demokrater stjæler fokus

De seneste dage har senatorerne haft mulighed for at forklare, hvordan de vil stemme. Interessen samler sig nu om de få, der ikke vil afsløre det.

Onsdag aften slutter rigsretssagen mod præsident Donald Trump, og der er ingen tvivl om, at det republikanske flertal i Senatet vil frifinde ham.

Nu samler interessen sig i stedet om, hvorvidt der er demokratiske senatorer, der også vil stemme for at frifinde præsidenten.

- For republikanerne vil det være en PR-sejr, hvis også et par demokrater stemmer for at frikende Trump. Det vil understrege, at anklagen mod Trump har været urimelig. Og samtidig vil det i republikanernes øjne udstille for omverdenen, at demokraterne ikke har styr på deres egne tropper, siger TV 2's USA-ekspert, Mirco Reimer-Elster.

Han siger samtidig, at det ikke ville være overraskende, hvis en demokratisk senator, der står over for et vanskeligt genvalg i en Trump-venlig hjemstat, vil vælge at komme republikanerne i møde:

- Senatoren ved, at hans stemme alligevel ikke kommer til at betyde noget for udfaldet af afstemningen. Så måske tænker han eller hun, at det ville være smart af hensyn til sin egen fremtidige politiske karriere, siger han.

Ti minutter til hver senator

Mandag, tirsdag og igen onsdag har alle 100 senatorer haft hver ti minutter til at begrunde, hvordan de vil stemme, før afstemningen går i gang klokken fire i eftermiddag lokal tid (klokken 22 onsdag aften dansk tid).

Indtil nu har alle de senatorer, der har holdt deres ti minutters tale, sagt, at de vil stemme sammen med deres parti.

Hvis det bliver det endelige resultat, vil de 47 demokratiske senatorer stemme for at dømme præsidenten, mens de 53 republikanske senatorer vil stemme for hans frifindelse.

Men det er der stadig spænding om.

Flere af de senatorer, der kunne tænkes at bryde med partidisciplinen, venter nemlig til sidste øjeblik med at melde ud, hvordan de vil stemme.

Medlemmer af kongressens to kamre, Senatet og Repræsentanternes Hus, taler med pressen efter præsidentens tale tirsdag.

Tre demokrater i centrum

Tre demokratiske senatorer, Joe Manchin fra West Virginia, Doug Jones fra Alabama og Kyrsten Sinema fra Arizona, har på forhånd været særligt i søgelyset.

De havde alle afvist at fortælle på forhånd, hvordan de har tænkt sig at stemme.

En af dem, Doug Jones, siger nu, at han vil stemme for at dømme præsident Trump.

Senator Joe Manchin holdt sin ti minutters tale mandag. Der sagde han kryptisk, at ”han ikke havde besluttet sig endnu”.

Han har foreslået et kompromis, hvor et flertal i Senatet ”kritiserer” Donald Trump uden at gå så langt som til at fjerne ham. Men han erkendte selv, at forslaget ikke havde en chance for at samle flertal i Senatet:

- Det er en skam, beklagede han mandag.

Republikaneren Mitt Romney (med prikket slips) og  demokraten Joe Manchin (bag ham til højre) klapper ad præsidentens tale. Begge kunne tænkes at stemme mod partilinjen i dagens afstemninger

Da han ankom til Senatet onsdag, afværgede han stædigt mediernes spørgsmål om, hvordan han ville stemme, skriver CNN:

- Klokken fire, klokken fire, klokken fire, sagde han med henvisning til, at afstemningen ville finde sted på det tidspunkt.

Én republikaner imod Trump

På den republikanske side er der kun én senator, nemlig den tidligere præsidentkandidat Mitt Romney, der vil stemme sammen med det demokratiske mindretal for at erklære Trump skyldig. Det bekendtgjorde han sent onsdag.

Romney gik allerede mod partilinjen fredag, da Senatet med det snævrest mulige flertal (51 mod 49) besluttede at sige nej til at føre vidner i sagen. I den afstemning stemte to republikanske senatorer, Susan Collins og Mitt Romney, sammen med demokraterne.

Susan Collins har allerede gjort det klart, at hun vil stemme for at frifinde præsidenten, selv om hun siger, at hans opførsel i Ukrainesagen var ”upassende og demonstrerede meget dårlig dømmekraft”.

- Jeg mener ikke, det er bevist at præsidentens opførsel, hvor fejlbehæftet den end måtte være, retfærdiggør det ekstreme skridt at fjerne ham fra embedet med øjeblikkelig virkning, sagde hun i Senatet.

Ifølge Mirco Reimer-Elster er det i sig selv bemærkelsesværdigt, at der er så stor opmærksomhed omkring muligheden for, at bare en enkelt senator kunne finde på at bryde partilinjen:

- Det illustrerer vældig godt, hvor polariseret amerikansk politik er blevet, at bare en enkelt fravigelse fra partilinjen bliver opfattet som noget opsigtsvækkende, siger han.

Hvad stemmer de om?

Der skal være to afstemninger i Senatet onsdag, idet der skal stemmes om de to anklagepunkter i rigsretssagen mod Donald Trump hver for sig.

Det første anklagepunkt handler om, hvorvidt han misbrugte sin magt ved at presse Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskij, til at skaffe belastende materiale på tidligere vicepræsident Joe Biden, der på det tidspunkt så ud til at være Trumps mest sandsynlige modkandidat ved præsidentvalget i november.

Ifølge anklagen tilbageholdt Trump amerikansk militærhjælp til Ukraine for på den måde at skaffe sig selv en personlig fordel i den kommende valgkamp.

Det andet anklagepunkt handler om, at Trump forsøgte at forhindre Kongressens opklaring af Ukraine-sagen ved at nægte at udlevere relevante dokumenter og ved at forbyde sine medarbejdere at vidne i Kongressen.

Begge anklagepunkter kræver to tredjedeles flertal for at dømme præsidenten.

Så mens der er stadig er usikkerhed om enkelte senatorers stemmer, er der altså ingen chance for, at der kan skaffes to tredjedeles flertal – det vil sige mindst 67 stemmer – for at dømme præsidenten.