USA valg 2020

Valgresultater fra Iowa kommer i aften - men kun halvdelen af dem

Tilhængere af præsidentkandidaten Bernie Sanders  ved mandagens primærvalg i Iowa - her på et valgsted i Des Moines Chip Somodevilla / Ritzau Scanpix

Det samlede resultat af mandagens skandaleramte demokratiske primærvalg i Iowa lader stadig vente på sig.

Det Demokratiske Parti i Iowa vil fremlægge ”mere end 50 procent” af valgresultaterne fra mandagens primærvalg i aften klokken 23 dansk tid.

- Vi vil få nogle af resultaterne ud, sagde formanden for Demokraterne i Iowa Troy Price til partiets medarbejdere for kort tid siden, fortæller CNN.

Hvornår alle resultater ligger klar, er til gengæld usikkert.

Talskvinden for Demokraterne i Iowa, Mandy McClure, siger, at man vil offentliggøre resultaterne løbende, efterhånden som man får dem talt op, ”fuldstændig som vi ville have gjort på valgaftenen”.

Resultatet af primærvalget skulle have ligget klar mandag aften, så en af kandidaterne kunne have jublet over sejren.

Men tekniske problemer med en app, der skulle have samlet tallene fra forskellige valgsteder, førte til fuldstændigt kaos i optællingen.

Til sidst opgav man at få samlet resultatet sammen mandag, og kandidaterne måtte holde deres afsluttende tale uden at vide, om de havde vundet eller tabt.

Buttigieg kalder sig vinder

I dag har en af kandidaterne, Pete Buttigieg, erklæret sig som vinder i Iowa. Det gør han baseret på tal, som hans egne kampagnefolk samlede ind på valgstederne.

- Vi venter stadig på noget af matematikken, men vi kommer her med momentum… og vi kommer som vindere, sagde Pete Butitigieg på et vælgermøde i New Hampshire, der er den næste stat efter Iowa til at holde primærvalg.

De tre andre topkandidater Joe Biden, Bernie Sanders og Elizabeth Warren har mere eller mindre klart givet udtryk for noget lignende.

Elizabeth Warren sagde i dag, at hun ”havde det godt”.

- Selvom vi fik en usikker start på den demokratiske process i Iowa i går aftes, som hun udtrykte det.

Advokater på spring

Både Joe Biden og Bernie Sanders har krævet, at de får mulighed for at gennemse resultaterne og høre nærmere om uregelmæssighederne, inden resultaterne blev offentliggjort.

Sanders har også meldt, at hans advokater går ind i sagen. Dermed kan der potentielt gå flere dage, før vi kender resultatet.

Det Demokratiske Parti i Nevada har i dag været ude og forsikre, at man ikke vil bruge den samme app som i Iowa, når man holder primærvalg den 22. februar. Amerikanske medier har i dag skrevet, at de to stater får udarbejdet deres app hos samme firma.

Men Nevada forsikrer, at den fejl, som man oplevede i Iowa, ikke vil kunne ske hos dem.