USA VALG

Valgkaos i nat - demokraterne aner ikke, hvem der har vundet

Fuldstændig sammenbrud for demokraterne under det første primærvalg i Iowa. "En kolossal foræring" til Trump og republikanerne, siger analytiker.

Det burde være så enkelt: Hvem vandt valget?

Men for demokraterne i Iowa blev natten til tirsdag dansk tid intet mindre end et mareridt, mens de forgæves forsøgte at besvare spørgsmålet.

Til sidst måtte de foreløbig opgive.

Tekniske "uregelmæssigheder” betød, at absolut ingen resultater blev offentliggjort, og præsidentkandidaterne og amerikanerne måtte gå i seng uden at være blevet meget klogere.

Primærvalget i Iowa skulle ellers have skudt valgkampen i gang om, hvem der skal være Det Demokratiske Partis udfordrer til Donald Trump ved præsidentvalget til november.

I en kort udtalelse siger Det Demokratiske Parti natten til tirsdag lokal tid, at det forventer et resultat senere tirsdag.

Hvad gik der galt?

På de 1765 valgsteder i den amerikanske delstat sad valgtilforordnede i timevis og forsøgte at komme igennem på telefonen til partiets centrale kontor for at melde resultaterne.

En ny app virkede tilsyneladende ikke som ventet, og backupløsningen var sløv eller nærmest ikke tilstedeværende. I stedet blev valgstederne bedt om at tage billeder af deres valgnoter og sende dem ind.

I Des Moines forsøgte valgtilforordnet Tom Courtney at sende resultaterne ind, men kunne ikke komme igennem på hverken app eller telefon. Til sidst opgav han, fortæller han til CNN.

- Jeg prøver igen i morgen, men jeg har aftale hos lægen i morgen tidlig, så den bliver nok omkring klokken ti, før jeg kan aflevere resultaterne, sagde Courtney fra det lille valgsted, hvor 180 indbyggere var dukket op.

Demokraterne i Iowa oplyste tirsdag, at de ikke havde været udsat for et hackerangreb eller tilsvarende, men erkendte, at aftenen ikke helt gik efter planen.

Lyn-analyse

Trumps valgkampagne har hurtigt være ude og udnyttet de tumultariske tilstande, der karakteriserer demokraternes caucus i disse timer. I det konservative spin går der en direkte linje fra demokraternes manglende evne til at afholde et primærvalg for et par hundredtusind mennesker i en lille stat i Midtvesten, til at de angiveligt er uduelige og ude af stand til at kunne regere hele landet. Det er en kolossal foræring, som demokraterne har givet republikanerne i nat. Fadæsen i Iowa er gaven, der bliver ved med at give for Trump - ikke kun i disse timer, men nok i flere døgn endnu.

Kan vare flere dage

Usikkerhed om resultaterne fik både kandidaterne Joe Biden og Bernie Sanders til at kræve, at de nu får mulighed for at gennemse resultaterne og høre nærmere om uregelmæssighederne, inden resultaterne blev offentliggjort.

Sanders har også meldt, at hans advokater går ind i sagen. Dermed kan der potentielt gå flere dage, før vi kender resultatet.

Iowa har en lang tradition med at være den første stat, der stemmer i det amerikanske primærvalg, og den lille stat med godt tre millioner indbyggere sætter traditionelt stor ære i denne opgave.

I år ville demokraterne for første gang afsløre en lang række nye tal om afstemningerne, men denne opgave var åbenbart for kompliceret.

Drillet af Trump

Som følge af de manglende resultater måtte præsidentkandidaterne natten til tirsdag alle holde deres taler, uden at ane om de var købt eller solgt.

Samtidig benyttede præsident Trump-kampagnen lejligheden til at lange ud efter demokraterne.

- Det er kun naturligt, hvis folk tvivler på retfærdigheden i denne valghandling. Er dette de folk, der skal lede hele vores sundhedssystem? skrev Trumps kampagneleder, Brad Parscale, i en e-mail tirsdag morgen dansk tid.

Næste afstemning i demokraternes valgkamp foregår i delstaten New Hampshire om en uge. Måske kender vi resultatet af Iowa-afstemningen inden da.