Udland

Trump har også været på valg - og vandt klart

På grund af tekniske problemer trækker det demokratiske valgresultat fra Iowa ud.

Mens demokraterne i Iowa natten til tirsdag har stemt om, hvem der skal udfordre Donald Trump til det kommende præsidentvalg, har Det Republikanske Parti under knap så stor bevågenhed haft sin egen afstemning.

Ligesom Det Demokratiske Parti har republikanerne nemlig holdt primærvalg i Iowa. Men dog uden den samme spænding om resultatet.

For uden nævneværdige modkandidater vandt den siddende præsident klart. Trump fik ifølge nyhedsbureauet AP 97 procent af stemmerne.

Mens det republikanske primærvalg var hurtigt afgjort, er demokraterne mandag morgen fortsat i gang med at tælle stemmer op.

Ifølge CNN og AP er en ny app, som bruges til at indberette stemmerne fra de enkelte valgkredse, brudt sammen.

Lyn-analyse

Det var fuldstændig forventeligt, at præsident Trump ville vinde det republikanske caucus i Iowa. Så ingen overraskelse i det. Hvis man troede, at handelskrigen - som særligt landmændene i Iowa har mærket konsekvenserne af - ville resultere i et åbent mytteri mod præsidenten i Midtvesten, må man tro om igen. I hvert fald i den her omgang. Præsidentens modstandere i primærvalget er de facto papirtigere, som Trump kommer til at tryne igen og igen i valg efter valg de kommende måneder.

Iowa er den første af de amerikanske delstater til at afholde primærvalg forud for præsidentvalget i november.

Det følges traditionelt set med stor spænding, fordi det kan skabe momentum for vinderen i resten af valgkampen.

15 procent

Der er 1681 valgkredse i delstaten. Der er valgmøder med over 600 deltagere, men også mange mindre valgmøder. Eksempelvis i byen Minburn, hvor 94 mødte op på en folkeskole.

I Iowa holdes primærvalget som et såkaldt caucus. Det er en form for vælgermøde, hvor partimedlemmerne mødes rundt om i delstaten for at diskutere sig frem til den rette kandidat.

Vælgerne fordeler sig rundt i lokalet, alt efter hvilken kandidat de støtter. Kun hvis en kandidat har 15 af vælgerne bag sig, anerkendes stemmerne.

Efter første runde holdes en runde mere, hvor grupper, der ikke har 15 procent, har mulighed for at omgruppere. Vælgerne kan enten tilslutte sig en anden gruppe eller forsøge at overbevise andre til at tilslutte sig deres gruppe.