Coronavirus

Læge advarede forgæves mod coronavirus - i dag erkender alle, at man skulle have lyttet

Læge på hospitalet i Wuhan blev selv smittet, efter han havde fået forbud mod at advare om smittefaren.

Allerede før nytår fik lægen Li Wenliang på hospitalet i Wuhan mistanke om, at der var noget helt galt.

Han havde talt syv patienter på sit hospital, som alle tilsyneladende var blevet smittet med en SARS-lignende sygdom på byens fiskemarked.

Nu ville han advare sine kolleger.

Men det skulle han ikke have gjort.

3. januar fik han besked på at møde op på politistationen, hvor han blev anklaget for ”at sprede rygter” og ”forstyrre den offentlige orden”.

I dag – en måned senere – har alle indrømmet, at Li Wenliang havde ret, og at man skulle have lyttet til ham.

Men nu er han selv indlagt, alvorligt syg med coronavirus.

Ville advare kolleger

Lægens historie har vakt stor opsigt i Kina, hvor flere store statsmedier har interviewet ham, og han bliver rost til skyerne på de store sociale medier.

Oprindeligt var det kun den 34-årige læges mening at advare sine kolleger på det sociale medie WeChat. I en lukket gruppe for gamle studiekammerater anbefalede han sine kolleger at beskytte sig med sikkerhedstøj mod den nye, ukendte sygdom.

Men hans besked gik viralt i Kina – og allerede da frygtede Li Wenliang det værste:

- Da jeg så min advarsel cirkulere online, vidste jeg, at det var ude af min kontrol, og at jeg sandsynligvis ville blive straffet, siger Li Wenliang i et interview med den amerikanske tv-station CNN.

Interviewet er foretaget på skrift, fordi lægen ifølge CNN ”hostede for meget og trak vejret for svagt til at gennemføre et telefoninterview” fra sygesengen.

"Kun os, der siger noget"

Allerede samme dag, som Li Wenliang forsøgte at advare sine kolleger, gjorde Sundhedskommissionen i Wuhan det klart, at det kun var dem, der måtte fortælle om den nye sygdom:

- Ingen organisation eller enkeltperson må oplyse om sygdommen uden at være autoriseret til det, meddelte kommissionen.

Li Wenliang blev kaldt op til hospitalsledelsen og måtte forklare, hvordan han kendte til detaljer om sygdommen, skrev det statslige dagblad Beijing Youth Daily i slutningen af januar.

Artiklen lå dog kun på nettet nogle timer, før den blev censureret og fjernet, skriver CNN.

"Stædig og uforskammet"

Et par dage senere blev lægen kaldt til afhøring hos politiet.

Sammen med syv andre personer blev han anklaget for ”at sprede rygter”. I et brev, som politiet har formuleret, og som britiske BBC senere har set, står der:

”Vi advarer dig meget alvorligt: Hvis du fortsætter med at være stædig og uforskammet, og hvis du fortsætter dine ulovlige aktiviteter, så vil du blive straffet. Er det forstået? Vi håber, du vil slappe af og tænke over din opførsel.”

Nederst på siden har Li Wenliang så skrevet:

”Ja, det vil jeg gøre.”

Han blev løsladt og fik lov til at genoptage sit arbejde på hospitalet.

- Der var ikke noget, jeg kunne gøre. Alting skulle følge den officielle linje, fortæller han i interviewet med CNN.

"Ingen smitte fra menneske til menneske"

Den officielle linje var klar: Der var ingen klare beviser for, at sygdommen kunne smitte fra menneske til menneske. Intet sundhedspersonale var smittet, og det var muligt at ”forhindre og kontrollere” udbrud.

Det undrede Li Wenliang, der selv blev smittet af en patient, indlagt og senere overført til intensivafdelingen, fordi han havde behov for at få tilført ilt.

På det sociale medie Weibo skrev Li Wenliang senere, da han havde fået det bedre, at han ”undrede sig” over at være indlagt og samtidigt kunne læse, at der ikke var sundhedspersonale, der var blevet syge.

Først 20. januar meddelte en af Kinas største eksperter på området Zhong Nanshan på den statslige tv-station CCTV, at sygdommen faktisk kunne smitte fra menneske til menneske.

Kort efter blev Wuhan lukket af, og byens borgmester, Zhou Xianwang, indrømmede på CCTV, at de lokale myndigheder ikke havde offentliggjort den vigtige information ”i tide”.

Kritik fra Højesteret

Så begyndte holdningen overfor Li Wenliang og de syv andre ”rygtemagere” at skifte.

Kinas Højesteret gik offentligt ud og kritiserede politiet i Wuhan:

-Det ville have været heldigt for bekæmpelsen af den nye coronavirus, hvis offentligheden havde lyttet til dette ”rygte” i tide, hed det i Højesterets kommentar.

Politiet i Wuhan skyndte sig at undskylde.

Allerede dagen efter skrev politiet offentligt, at de otte personer kun havde begået ”særdeles ubetydelige” lovovertrædelser og blot havde været indkaldt til en samtale, hvor de hverken var blevet fængslet eller idømt en bøde, skriver CNN.

"En god læge med en samvittighed"

Imens svømmer de kinesiske sociale medier over med ros til lægen:

- Doktor Li, du er en god læge med en samvittighed, skriver en bruger.

En anden beskriver, hvor farlig behandlingen af Li Wenliang er for det kinesiske sundhedssystem:

- I fremtiden vil læger være mere bange for at udsende tidlige advarsler, når der er tegn på smitsomme sygdomme.