USA VALG

Første resultater fra Iowa viser føring til Pete Buttigieg med Sanders som klar toer - Biden langt bagefter

Der er optalt cirka 71 procent af stemmerne i Iowa.

De første resultater, cirka 71 procent af valgresultatet, fra Det Demokratiske Partis primærvalg i Iowa viser en foreløbig føring til Pete Buttigieg.

Pete Buttigieg har fået 26,8 procent af de delegerede, Bernie Sanders 25,2 procent, og Elizabeth Warren har foreløbigt fået 18,4 procent.

Joe Biden er på en foreløbig skuffende fjerdeplads med 15,4 procent, mens Amy Klobuchar står til 12,6 procent.

Der mangler stadig at blive offentliggjort 29 procent af valgresultatet.

Vælgerne i Iowa har skullet pege på, hvem de foretrækker som Det Demokratiske Partis præsidentkandidat. Den person, der i sidste ende bliver nomineret, skal udfordre den nuværende præsident, Donald Trump, ved valget i november.

USA-analytiker Mirco Reimer-Elster understreger, at meget kan ændre sig, efter at de resterende 29 procent af Iowa er talt op.

Men den foreløbige historie er Pete Buttigieg, mener han.

- Den overordnede historie er, at Pete Buttigieg er den store overraskelse. Det ser ud til, at han klarer sig markant bedre, end han lå i meningsmålingerne, siger analytikeren.

- Hvis dette havde været et fuldendt valg, hvor resultatet var kommet til tiden, havde den store historie i USA været, at Joe Biden er i krise, og kan han komme tilbage? Kan Pete Buttigieg fortsætte den medvind, han har fået. Og hvad med Sanders, som trods alt ser ud til at have førertrøjen på nu?

Tekniske problemer

Resultatet af primærvalget i Iowa skulle have ligget klar mandag aften, så en af kandidaterne kunne have jublet over sejren.

Men tekniske problemer med en app, der skulle have samlet tallene fra forskellige valgsteder, førte til fuldstændigt kaos i optællingen.

Til sidst opgav man at få samlet resultatet sammen mandag, og kandidaterne måtte holde deres afsluttende tale uden at vide, om de havde vundet eller tabt.