USA VALG

I nat stemmer demokraterne ikke nødvendigvis på den, de gerne vil

De demokratiske vælgere i Iowa er klar til at stemme på en kandidat, som de ikke deler politisk overbevisning med.

Tusindvis af mennesker er de seneste dage valfartet til vælgermøder i den amerikanske delstat Iowa for at møde de forskellige præsidentkandidater fra Det Demokratiske Parti.

Hver især har vælgerne deres personlige favorit, som de gerne vil stemme på, når USA's første primærvalg finder sted natten til tirsdag dansk tid. Men mange er splittede på spørgsmålet om, hvorvidt de skal stemme ud fra deres politiske ståsted eller tænke mere strategisk.

- Når alt kommer til alt, så vil jeg bare have den kandidat, der kan slå Donald Trump. Hvem end det så er, fortæller Harry Burke til TV 2, imens han venter på at komme ind til et vælgermøde med Joe Biden.

Harry Burke er stor fan af den tidligere vicepræsident, og det er de 200 andre mennesker, han står i kø med, også. Men selv Bidens største fans kan ikke love, at de ender med at stemme på ham.

I køen står Mikima Varanasi iført en trøje med et billede af hende og Joe Biden.

- Jeg støtter hans politik fuldt ud. Men vi kan ikke tåle fire år mere med Trump. Det vil ændre USA på dramatisk vis, og derfor må jeg se på stemningen i aften. Selvom jeg hælder mest til Biden, er jeg også klar til at støtte Bernie Sanders, hvis det går i den retning, fortæller Mikima Varanasi.

Bare ti minutter fra Bidens vælgermøde afholder førnævnte Bernie Sanders selv et vælgermøde.

Også her er alle i køen enige om, hvad det vigtigste i sidste ende er: at Donald Trump for enhver pris skal ud af Det Hvide Hus og fyres som præsident på valgdagen 3. november 2020.

- Det vigtigste må være, at de demokratiske vælgere rotter sig sammen og finder den kandidat, der kan slå Trump, fortæller Ann Corli McDormand fra køen til Bernie Sanders vælgermøde.

Alle er klar på store kompromiser

De demokratiske vælgere er derfor klar til at droppe nogle af deres ønsker og drømme for det fremtidige USA, for der er store forskelle på de demokratiske kandidater.

Hvis de stemmer på Joe Biden, får USA mere af det, som præsident Barack Obama stod for. Moderat politik med fokus på mere internationalt samarbejde.

Biden vil også lave en forbedring af sundhedsforsikringen 'Obamacare', men vælgerne vil ikke få et skattefinansieret sundhedsvæsen, som Bernie Sanders vil have.

Lyn-analyse

Chokket fra 2016 sidder stadig i de demokratiske vælgere, som  lige nu vil gøre alt for, at Donald Trump ikke får fire år til i Det Hvide Hus. De er bare ikke enige om vejen derhen. Derfor bruger demokraterne i øjeblikket foruroligende meget tid på at skændes om, hvorvidt den moderate eller venstreorienterede retning er den rette vej. Det kan i sidste ende koste dem sejren, og derfor er langt de fleste demokratiske vælgere også villige til at acceptere en kandidat, der ikke er deres fortrukne.

Går vælgerne i stedet med Sanders, stemmer de på en revolution af det amerikanske samfund. Sanders vil nemlig indføre et velfærdssamfund, som dem vi kender i Skandinavien. Han vil hæve skatterne for de rigeste markant og dermed sikre et skattefinansieret uddannelsessystem og sundhedsvæsen.

Og så er der alle de andre kandidater i feltet, som også kan komme i spil. Her ventes primært Elizabeth Warren og Pete Buttigieg at kunne gøre sig gældende.

- Det er nu, vi må tænke strategisk

Iowa er den første store test, hvor det bliver muligt at skille fårene fra bukkene, og man skal helt tilbage til 1992 for at finde det seneste valg, hvor vinderen af Iowa ikke endte med at blive demokraternes præsidentkandidat.

Derfor kan det også blive helt afgørende for partiet, at "den rigtige" kandidat vinder nomineringen. For fire år siden valgte demokraterne efter en lang valgkamp at nominere Hillary Clinton, der som bekendt endte med at tabe til Donald Trump ved præsidentvalget.

Det vil de demokratiske vælgere ikke se gentaget, og forud for nattens valg i delstaten Iowa er alle bolde derfor i luften.

- Vi kan under ingen omstændigheder beholde Donald Trump som præsident. Det er nu, vi må tænke strategisk og få ham væk, fortæller Judith Jascske, inden hun går ind til Joe Bidens sidste vælgermøde i byen Des Moines.

I de seneste meningsmålinger fra Iowa ligger Bernie Sanders bedst af de demokratiske kandidater, men på grund af de avancerede valgregler er det mere eller mindre umuligt at forudsige, hvordan primærvalget ender. Det kan du få en forklaring på her.

Lyn-analyse

Lige nu ser det ud til, at Bernie Sanders hiver sejren hjem i Iowa. Det vil være en kæmpe triumf, for han var meget tæt på at slå Hillary Clinton sidste gang. Den store opgave for Joe Biden er at undgå at ryge ned på en tredje- eller fjerdeplads, for det vil i den grad styrke det, man allerede går og taler om i krogene: nemlig, at han er en svag kandidat. Men det er meget svært at forudsige nattens resultat, for i modsætning til tidligere har en stor del af de demokratiske vælgere i Iowa endnu ikke besluttet sig, så forvent overraskelser.