Brexit

EU og Storbritannien stiller krav til hinanden inden forhandlinger

Det er en "uadskillelig" betingelse for en handelsaftale, at vi får lov til at fiske i jeres farvande, siger EU's chefforhandler til briterne.

Både EU og Storbritannien afslørede mandag, hvad de gerne vil have ud af de kommende forhandlinger om det fremtidige forhold efter Brexit.

I en tale i London sagde den britiske premierminister, Boris Johnson, at "menneskeheden har brug for, at Storbritannien fører an og bliver ledende i frihandel".

Johnson sagde videre, at briterne står frit, når der skal defineres nye aftaler, og at de ikke vil gå ind i et alt-eller-intet kapløb med EU.

- Der er ikke nogen grund til, at en frihandelsaftale mellem Storbritannien og EU skal indebære, at briterne skal acceptere EU-regler på konkurrenceområdet, for subsidier, socialbeskyttelse, miljø eller andet - mere end at EU skal være forpligtet til at acceptere briternes regler, siger han.

Boris Johnson advarede i talen om, at spændinger i den internationale handel "lukker luft ud af dækkene" i den samlede handel.

- Vi ønsker ikke at underminere EU's standarder. Vi vil ikke give os af med dumpingstrategi. EU bør ikke være bekymret for subsidier, der forvrænger konkurrencen, lyder det fra premierministeren.

Ret til fiskeri

Johnson har tidligere udtalt, at der bliver nogle "bump på vejen", men han siger, at Brexit bliver "en pragtfuld succes".

Lidt tidligere på dagen fortalte EU's chefforhandler, Michel Barnier, på et pressemøde, hvilke mål EU har for forhandlingerne.

- EU er parat til at tilbyde en meget ambitiøs handelsaftale uden tariffer og kvoter på varer, sagde Barnier.

Storbritannien skal dog, hvis de ønsker en sådan aftale, "acceptere EU-standarder".

Briterne skal også, understregede Barnier flere gange, give EU-lande adgang til at fiske i deres farvande. Det er et område, der er særlig vigtigt for Danmark, men også for andre EU-lande.

- Som yderligere betingelse skal Storbritannien acceptere, at EU-lande får adgang til fiskeri i deres farvande - og vice versa. Man skal dele kvoter, lød det fra Barnier.

Fair konkurrence

Forhandleren sagde, at "konkurrencen skal være åben og fair". Han understregede, som han har gjort mange gange i processen siden 2016, at parterne skal samarbejde på baggrund af "fair spilleregler".

Michel Barnier sagde videre, at det er "op til Storbritannien at beslutte", hvilket forhold landet ønsker med EU.

Der er 11 måneder til at lande en aftale. Det er udgangspunktet i udtrædelsesaftalen mellem parterne.

Der er dog en mulighed for at forlænge den igangværende overgangsperiode, efter at Storbritannien for to dage siden forlod EU.

Den britiske premierminister, Boris Johnson, har understreget, at han ikke vil forlænge perioden.

Regeringen i London ønsker at forlade EU's toldunion og det indre marked fra 1. januar 2021.