Udland

Enorme sværme af græshopper hærger Afrika

Græshopper i Afrika æder alt på deres vej. Somalia har erklæret undtagelsestilstand, mens fødevaresituationen er truet i flere lande.

De kommer op mod 100 millioner ad gangen, og sværmene kan have et omfang på størrelse med Lolland.

Når først de slår sig ned, æder de alt. Planter, græs, blade.

Et ton græshopper æder hver dag lige så meget som 2500 mennesker, skriver kenyanske aviser.

De efterlader et afpillet landskab med bønder i en desperat situation uden mad til sig selv og deres husdyr. De ramte områder måles i millioner af hektar.

Den værste situation i Kenya i 70 år

I Kenya og Etiopien forsøger med fly at sprøjte mod skadedyrene, men giften er ofte uden virkning, fordi græshopperne kan være resistente mod den, og desuden er giften farlig for andre pattedyr, fugle og insekter.

Men metoden med at luftsprøjte kan ikke bruges i Somalia på grund af sikkerhedssituationen, skriver BBC. Terrorgruppen Al-Shabab har kontrol med områder, hvor det er for usikkert at bruge fly.

Der findes ikke mange andre metoder. Derfor kan man i TV-reportager se fortvivlede bønder løbe rundt i markerne i et forsøg på at skræmme græshopperne væk ved at vifte med armene og råbe og skrige – forgæves.

Nu er situationen i Somalia så katastrofal, at myndighederne har erklæret national undtagelsestilstand. Dyrene er en trussel mod den i forvejen skrøbelige fødevaresituation.

Det er den værste situation med græshopper i Somalia i 25 år. Det samme gælder for Etiopien. I Kenya har man ikke oplevet noget lignende i 70 år, siger FN's fødevareorganisation, FAO.

Bliver til kannibaler

Også Eritrea, Djibouti og Sudan kæmper mod dyrene, der er de værste, der findes blandt migrerende skadedyr. De næste lande på listen er sandsynligvis Sydsudan og Uganda.

I nogle områder er 70 procent af afgrøderne væk, efter de ubudne gæster er trukket videre på deres hærgende vej, hvor de dagligt æder deres egen vægt.

Når der ikke er mere at æde, bliver de til kannibaler. Sværmene – the locust, som de kaldes – kan migrere over lange afstande, op mod 150 kilometer om dagen.

De sværme, der æder løs i Østafrika i disse uger, kommer fra Yemen på Den Arabiske Halvø og er trukket tværs over Det Røde Hav til Afrika. Vinden er afgørende for, hvor sværmene ender.

Passagerfly måtte nødlande efter møde med græshopper

I Yemen har de haft gunstige vilkår på grund af klimaforandringer med meget regn. På grund af situationen i det krigsplagede land blev der ikke gjort noget ved truslen dér.

Når der ikke er mere at æde, hvor de kommer fra, begynder deres rejse mod nye områder. I sidste måned måtte et passagerfly nødlande i Etiopien, efter græshopper var fløjet ind i motorerne.

Kenyas landbrugsminister, Peter Munya, siger til avisen The Daily Nation, at det er på høje tid at finde nye metoder til at håndtere problemet med, fordi græshopperne er den største trussel mod landbruget.

Skal udryddes, inden de udklækkes

FN's fødevareorganisation har beskrevet situationen som ekstremt farlig og advarer mod en kommende fødevarekatastrofe, ”hvis ikke der gøres noget”, som det siges.

Problemet er, hvad der kan gøres, når først sværmene hærger løs. Det er der ikke rigtig nogen, der kan give svaret på.

En ekspert siger til avisen, at når først de store sværme af græshopper er blevet udklækket, er de næsten umulige at standse eller kontrollere.

De skal med andre ord tages i opløbet, inden de udklækkes. Æggene skal ødelægges, eller dyrene skal sprøjtes, inden de kan flyve.

Det har ellers ikke skortet på advarsler fra eksperter, og de samme eksperter bebrejder myndighederne for at reagere for langsomt, hvilket nu truer dele af Østafrika med hungersnød.