Udland

Brexit er gennemført: - Det kommer til at tage lang tid at få helet det her land

Tusinder af briter har fejret, at landet er trådt ud af EU, men for mange briter var der ikke noget at fejre.

On some questions the clever fellows get it wrong and the damn fools get it right – nogle gange tager klogeågerne fejl, og alle tosserne får ret.

Det her er en af de gange.

Sådan udlægger en lederskribent det Brexit, der nu er gennemført, i avisen Financial Times med et gammelt citat fra Lord Melbourne, der var britisk premierminister i første halvdel af det 19. århundrede.

Der er jo masser af briter, som i går ikke havde lyst til at feste

Lone Theils, forfatter

Et andet sted, i den EU-positive avis The Guardian, kalder en lederskribent Brexit for ”den mest meningsløse, masochistiske ambition i vores lands historie”.

Selvom briterne nu er ude af EU og kan lægge et rodet forløb på mere end tre og et halvt år bag sig, betyder det ikke nødvendigvis, at stridighederne er ovre.

- Det kommer til at tage lang tid at få helet det her land, siger forfatter og tidligere korrespondent Lone Theils til TV 2 efter en nat, hvor Brexit-tilhængere har festet i gaderne.

- De billeder, vi har set, er jo folk, der triumferer over en politisk sejr, som de retfærdigvis har vundet. Men der er jo masser af briter, som i går ikke havde lyst til at feste, som blev hjemme, siger hun.

Afhænger af overgangsperiode

Landet er splittet nogenlunde på midten mellem dem, der ønskede at blive i EU, og dem, der gerne ville ud.

Ved folkeafstemningen 23. juni 2016 stemte 51,9 procent for at forlade EU. 48,1 procent stemte for at blive.

Den "store halvdel" har nu fået sin vilje. Brexit trådte i kraft ved midnat. Men der venter en overgangsperiode på 11 måneder, hvor Storbritannien skal forhandle med EU om, hvordan det fremtidige forhold skal være.

Iagttagerne forventer, det bliver hårde forhandlinger. Og de kan sagtens blive afgørende for briternes forsoning med hinanden.

- Meget vil komme til at afhænge af, hvordan perioden efter Brexit kommer til at udspille sig. Om der virkelig kommer velstand, om Storbritannien bliver en mere velfungerende nation. Det har vi stadig til gode at se, men det ville i hvert fald hjælpe med den her healing, siger Lone Theils.

Et venskabeligt samarbejde

Storbritannien fortsætter med at følge EU's regler indtil 1. januar 2021, og alle handelsaftaler vil forsat gælde.

Overgangsperioden kan dog komme til at vare længere, hvis forhandlingerne mellem Storbritannien og EU trækker ud.

Står det til den britiske regering, kommer landet til at fortsætte et godt forhold til EU.

- Vi ønsker, at dette skal være begyndelsen på en ny æra for venskabeligt samarbejde mellem EU og et energisk Storbritannien, sagde premierminister Boris Johnson i en videotale sent fredag aften.