Udland

900 tanke med radioaktivt vand kan være på vej i havet

Masser af kølevand har siden 2011 holdt det ødelagte atomkraftværk i Fukushima under kontrol. Men spildevandet hober sig op i store tanke.

Omkring det ødelagte atomkraftværk i Fukushima står knap tusind store vandtanke. De er fyldt til randen med næsten 1,2 millioner tons radioaktivt forurenet vand.

Det radioaktive vand er samlet, siden Fukushima-værket for ni år blev ramt af en ødelæggende tsunami, der ødelagde værkets køleanlæg og skabte frygt for en atomkatastrofe.

Siden er tre ødelagte reaktorer blevet nedkølet med vand, men de japanske myndigheder ved ikke længere, hvad de skal stille op med det forurenede vand, der har været brugt til nedkølingen.

Nu overvejer de at slippe vandet ud i havet, skriver dagbladet The Guardian.

Både de lokale fiskere og nabolandet Sydkorea har imidlertid protesteret kraftigt mod denne plan.

Jordskælv, tsunami og reaktorulykke

Den 11. marts 2011 blev Japan ramt af en tredobbelt katastrofe, der kom til at koste næsten 19.000 mennesker livet.

Landets største katastrofe i fredstid startede med et jordskælv under havet ud for Japans østkyst, hvor Fukushima-værket er placeret. Jordskælvet udløste en tsunami, der en time senere ramte Japans kyst med en ti meter høj flodbølge.

Flodbølgen rev Fukushima-værkets kølesystem, der står for at nedkøle værkets radioaktive brændselsstave, i stykker, så atomkraftværket kom ud af kontrol. En af værkets reaktorer nåede at eksplodere, før det lykkedes at stoppe en mulig nedsmeltning ved at pumpe kølevand ind i anlægget.

Det forhindrede en helt uoverskuelig atomulykke, men har til gengæld betydet, at man lige siden – år efter år – har samlet enorme mængder spildevand i tanke omkring anlægget, uden at have nogen sikker plan for, hvordan man skal komme af med det.

Ikke plads til flere vandtanke

Nu har myndighederne meldt ud, at der i 2022 ikke vil være plads til flere vandtanke.

Så noget må gøres – ikke mindst i lyset af, at Japan i år er vært for De Olympiske Lege, og at nogle konkurrencer skal afvikles mindre end 60 kilometer fra det ødelagte atomkraftværk.

Oprindeligt var planen hos ejerne af det ødelagte kraftværk, Tokyo Electric, at kølevandet skulle renses for al radioaktiv forurening (bortset fra tritium, som anses for forholdsvist ufarligt) og så ledes ud i havet.

Men Tokyo Electric måtte senere erkende, at rensningen ikke har fjernet al den farlige forurening fra vandet – og siden har vandtankene hobet sig op rundt omkring værket.

Arbejdere i beskyttelsesdragter på toppen af af de omkring 1000 store vandtanke omkring det ødelagte atomkraftværk

Hæld det i havet

En statslig, videnskabelig kommission har nu gennemtænkt problemet og er nået frem til, at der er to muligheder. Enten af lade vandet løbe ud i havet, eller at lade vandet fordampe fra tankene.

De anbefaler den første løsning:

- I forhold til fordampning, så er det mere sikkert at lade vandet løbe ud i havet, siger kommissionen ifølge The Guardian.

Den japanske atomenergikommission har regnet sig frem til, at hvis det forurenede vand skal fortyndes så meget med rent vand, at det kommer under grænseværdierne, før det bliver hældt ud i havet, så kan det tage op til 17 år at komme af med alt det forurenede vand.

Sydkorea protesterer

Nabolandet Sydkorea, der ligger et par hundrede kilometer væk på den anden side af Koreastrædet, tager problemet meget alvorligt og har protesteret mod ideen om at hælde vandet ud i havet.

Landet har siden 2011 opretholdt et forbud mod import af japanske fisk og skaldyr, og har sagt, at de sydkoreanske deltagere i årets OL vil medbringe både geigertællere og deres egne fødevarer, når de rejser til Japan.