Coronavirus

11 ud af 99 patienter i kontrolgruppe i Wuhan døde af coronavirus

Patienterne døde, da flere af deres vitale organer lukkede ned efter en kort sygdomsperiode.

Et hold læger og forskere fra Wuhan har udgivet en artikel i det prestigefyldte lægetidsskrift The Lancet, hvor de offentliggør resultatet efter at have observeret en patientgruppe på 99 personer. Halvdelen af patienterne havde været i kontakt med Huanan Seafood Market, hvor den nye type coronavirus, der kaldes 2019-nCoV, mistænkes at stamme fra.

Gennemsnitsalderen af patienterne var 55,5 år, og den talte 67 mænd og 32 kvinder.

Det mest opsigtsvækkende ved deres observationer var, at 11 ud af de 99 patienter døde som følge af virussen, hvilket giver en dødelighed på 11 procent. Det er højere end SARS, der havde en dødelighed på 9,5 procent. Indtil videre har man - i forbindelse med coronavirus fra Wuhan - talt om en dødelighed på omkring 2 procent.

Observationerne kan dog ikke direkte overføres til den samlede coronavirus-epidemi. Dertil er usikkerheden for stor, skriver forskerne selv.

Forskere frygter, mere end 75.000 er smittet i Wuhan

Et andet hold forskere fra University of Hong Kong har også skrevet en artikel i The Lancet. Her skriver de, at der muligvis er et langt større antal smittede i epicenteret Wuhan, end myndighederne er klar over. Ifølge forskerne kan flere end 75.000 mennesker i Wuhan være blevet smittet per 25. januar.

Det vil sige, at tallet 1. februar formentlig vil være højere. De officielle tal er indtil videre 12.024 smittede verden over - den 25. januar lå det officielle tal på 2015 smittede personer.

Der er altså 10.009 personer, der er er blevet bekræftet som værende syge med den nye type coronavirus, på omkring en uge.

Samtidig skriver forskerne, at den nye type coronavirus skal bekæmpes med drastiske midler, fordi der ellers er risiko for, at det kan udvikle sig til en verdensomspændende pandemi.

Tætbefolket kommune nær Wuhan i farezonen

Det fremgår også af artiklen, at antallet af smittede uden for Wuhan kan være væsentligt højere end antaget, da mange af Wuhans 11 millioner indbyggere har forladt byen på grund af kinesisk månenytår.

Blandt andet fremhæves den tætbefolkede kommune Chongqing, hvor der bor 32 millioner mennesker, for at være i risikozonen, fordi Wuhan og Chongqing har meget trafik mellem sig.

Hvis Chongqing bliver ramt af en lignende epidemi, frygter forskerne, at den nye type coronavirus vil sprede sig langt hurtigere til resten af verden.

Coronavirussen fra Wuhan har allerede smittet flere på en måned, end SARS gjorde i hele epidemiens levetid.

TV 2 har været i kontakt med både Statens Serum Institut og forskere fra Københavns Universitet, men det har ikke været muligt at få en kommentar til artiklerne fra The Lancet.