Brexit

Nu sker Brexit - hvad betyder det for Danmark?

Nu sker det langt om længe. Brexit er en realitet. Se her, hvad det kommer til at betyde for os danskere – og briter i Danmark.

Efter årevis med tovtrækkeri og politiske slagsmål sker det endelig. Storbritannien forlader i dag officielt EU.

Men dermed er sagaen om Brexit ikke et overstået kapitel.

Fra i morgen begynder en 11 måneders overgangsperiode, som betyder, at Storbritannien stadig er bundet til EU’s regler. Overgangsperioden kan om nødvendigt forlænges i op til to år.

I denne periode vil Storbritannien stadig være en del af EU’s indre marked og toldsystem.

Realiteten er, at de fleste forhold omkring EU og Storbritannien vil forblive de samme. Det gælder blandt andet rejser til og fra Storbritannien og arbejdskraftens frie bevægelighed

Overgangsperioden betyder, at EU og Storbritannien kun har 11 måneder til at forhandle en handelsaftale på plads, ellers risikerer briterne et Brexit uden aftale ved udgangen af 2020.

Her kan du se, hvad Brexit kommer til at betyde for os danskere – og briter i Danmark.

Nu sker Brexit - hvad betyder det for Danmark?

 1. Vil Brexit få betydning for dansk økonomi?

  Storbritannien er et meget vigtigt eksportmarked for Danmark, så danskerne vil med sikkerhed også kunne mærke konsekvenserne af Brexit.

  Derfor er der meget på spil for danske eksportvirksomheder, der lever af at kunne afsætte varer og tjenester til Storbritannien - eksempelvis fødevarevirksomheder, der lever af at sælge svinekød til de britiske forbrugere.

  Men også dansk erhvervsfiskeri vil blive berørt af Brexit, da dansk og britisk fiskeri foregår side om side i Nordsøen.

 2. Kan danskere stadig rejse til Storbritannien uden visum?

  Danske rejsende kan stadig besøge London uden at søge visum.

  Men for briterne kan der opstå problemer forbundet med at rejse efter overgangsperioden. Britiske lufthavnspassagerer skal muligvis igennem et ekstra sikkerhedstjek, inden de får lov til at komme ind i EU. Det sker, selvom de på forhånd er tjekket hjemme i Storbritannien.

  EU har allerede indgået en aftale med USA og Canada, så et ekstra sikkerhedstjek i lufthavnen kan undgås for britiske passagerer.

 3. Kan danske statsborgere blive i Storbritannien?

  Oxford Street.

  Danske statsborgere kan blive boende i Storbritannien. Man skal dog søge om en opholdstilladelse efter reglerne i det såkaldte EU-settlement scheme.

  Danskere, der har været bosat i Storbritannien i mindre end fem år, vil få tildelt status af pre-settled, men hvis man har boet i Storbritannien i mere end fem år, bliver man tildelt settled status (tidsubegrænset opholdsret).

  Udenrigsministeriet opfordrer til at kontakte den danske ambassade i London, hvis man har spørgsmål eller behov for hjælp.

 4. Kan britiske statsborgere blive i Danmark?

  Efterårsstemning i Nyhavn i København.

  Hvis en britisk statsborger allerede har lovligt ophold i Danmark, så kan man blive. Også efter Brexit. Men fremover vil det blive markant sværere for briter at søge ophold i Danmark.

  I Brexit-aftalen er fastsat en tidsbegrænset overgangsperiode, der vil gælde fra udtrædelsestidspunktet til 31. december 2020 med mulighed for forlængelse i et eller to år.

  Som udgangspunkt vil britiske statsborgere og deres familiemedlemmer, der ønsker at rejse til og opholde sig i et EU-land efter overgangsperiodens ophør, skulle ansøge om opholds- eller arbejdstilladelse på lige fod med andre tredjelandsstatsborgere. Det vil for Danmarks vedkommende ske efter udlændingelovens regler.

 5. Kommer Danmark til at forlade EU?

  .

  Det er der intet, der tyder på.

  Ideen har været vendt et par gange, men er hver gang blevet skudt ned af de fleste partier i Folketinget.

  Statsminister Mette Frederiksen (S) har offentligt sagt nej tak.

  - Man kommer ikke til at høre mig anbefale, at Danmark skal træde ud af EU, for vi kan ikke noget uden de andre, sagde hun i 2016 til Berlingske.

Kilder: BBC og Udenrigsministeriet.