Harry og Meghan taber sag om billeder af afrikanske dyr

16x9
Prins Harry og hertuginde Meghan er flyttet til Canada - men fotograferne er flyttet med. Foto: Scanpix

Prinsen klagede, fordi han følte, at en artikel var "markant vildledende".

Prins Harry og hertuginde Meghan har tabt en sag mod avisen Mail on Sunday, der handler om en billedserie af afrikanske dyr på parrets Instagramprofil.

Avisen skrev i en artikel, at parret undlod at fortælle, at dyrene var bedøvede og bundet fast, og det fik Harry til at klage.

Prinsen klagede til Ipso, Storbritanniens uafhængige pressenævn, fordi han følte, at artiklen var "markant vildledende". Men det fandt nævnet altså ikke belæg for.

Det skriver The Guardian.

Utilfredse brugere

Billederne af en løve, en elefant og et næsehorn blev lagt op i anledning af Earth Day, der hvert år sidst i april sætter fokus på klodens miljøproblemer.

- Vi kan alle sammen gøre en forskel - ikke bare i dag, men hver dag #earthday, stod der blandt andet under opslaget.

Det er særligt billedet her, der har tiltrukket sig opmærksomhed, fordi to af elefantens ben er skåret fra. De manglende ben er bundet.
Det er særligt billedet her, der har tiltrukket sig opmærksomhed, fordi to af elefantens ben er skåret fra. De manglende ben er bundet. Foto: Instagram

Men Mail on Sunday - og en hel del Instagrambrugere, kan man læse af kommentarerne under - så ikke kun positivt på billederne.

Reb om benene og på medicin

Artiklen blev bragt sidste år med overskriften "Medicinerede og bedøvede... Hvad Harry ikke fortalte om disse respektindgydende naturbilleder".

- Alle, der ser billederne, sidder tilbage med følelsen af, at det at være så tæt på de mægtige dyr har krævet en nervepirrende og - muligvis livsfarlig - jagt gennem bushen, skrev avisen blandt andet.

Efter prins Harry og hertuginde Meghan droppede titlen som 'seniormedlemmer' i det britiske kongehus, har særligt én fået skylden for, at parret trækker sig: Meghan Markle.
Efter prins Harry og hertuginde Meghan droppede titlen som 'seniormedlemmer' i det britiske kongehus, har særligt én fået skylden for, at parret trækker sig: Meghan Markle. Foto: Pool / Ritzau Scanpix

Mail on Sunday fokuserede også på, at prinsen undlod at skrive, at dyrene var blevet beroliget og elefanten bundet fast, mens de blev flyttet.

Der var et reb rundt om elefantens ben, men det var ikke synligt på det billede, prins Harry havde lagt op.

Instagrams billeder er kvadratiske

Den udlægning var prins Harry uenig i. Ifølge ham var rebet skåret ud af billedet, fordi Instagrams format er kvadratisk og altså ikke med vilje.

Desuden havde det tidligere været lagt op i fuldt format på det britiske kongehus' hjemmeside, hvor der også stod, at dyrene var beroliget.

Her er originalbilledet, hvor alle fire elefantben kan ses.
Her er originalbilledet, hvor alle fire elefantben kan ses. Foto: Det Britiske Kongehus

Derfor klagede han over artiklen.

- Billedet er lagt op for at sætte fokus på Earth Day, ikke for at være et bevis på sagsøgerens fotografiske talenter, stod der blandt andet i prins Harrys klage.

Harry og Meghan under deres kongelige bryllup i 2018.
Harry og Meghan under deres kongelige bryllup i 2018. Foto: Damir Sagolj / Ritzau Scanpix

Derfor blev klagen afvist

Men Ipso fandt dog ikke belæg for det kongelige sagsanlæg, og de vurderede, at man kunne have beskåret billedet anderledes.

Udvalget konkluderede, at der heller ikke var grund til at finde Mail on Sundays artikel "markant vildledende", når den skrev, at Harry og Meghans billeder "ikke fortalte hele historien". De lagde også vægt på, at den britiske avis havde medtaget, at prinsen afviste, at billedet var redigeret.

Derfor blev Prins Harry og Hertuginde Meghans klagesag afvist.

Buckingham Palace har ikke ønsket at kommentere sagen, skriver CNN.

**

Perspektiv

TOPSHOT - An arrangement of UK daily newspapers photographed as an illustration in London on January 9, 2020, s
TOPSHOT - An arrangement of UK daily newspapers photographed as an illustration in London on January 9, 2020, s Foto: Daniel Leal-olivas / Ritzau Scanpix

En lang krig med pressen

Det er langtfra første gang, at prins Harry og hertuginde Meghan har været i konflikt med pressen. Forholdet er mildest talt anstrengt.

I 2016 beskyldte Prins Harry offentligt medierne for at udsætte Meghan for 'en bølge af overgreb og chikane’.

I oktober sidste år anlagde Meghan sag mod Mail on Sunday, som havde offentliggjort et af hendes private breve til sin far.

Få dage efter meddelte Harry så, at han ville sagsøge flere britiske medier efter en påstand om, at man havde hacket hans telefon.

Selvom parret for nyligt er flyttet til Canada for at undgå pressen, er problemerne ikke forsvundet. Senest gemte fotograferne sig i buske og tog billeder af Meghan med sønnen Archie. Det fik parrets advokater til at advare om, at de er parate til at trække fotograferne i retten, hvis det fortsætter.

***