’Afrika elsker Amerika’, sagde milliardær til Trump - det skulle han aldrig have gjort

En milliardær stak hånden i en hvepserede, da han erklærede hele Afrikas kærlighed til Trump. Nu har han undskyldt - men det volder også problemer.

Dér sad de, Trump og den sydafrikanske milliardær Patrice Motsepe, og der var nok ingen tvivl om, hvem der var mest beæret over tomandsmødet.

De var til World Economic Forum i schweiziske Davos i sidste uge, hvor verdenseliten – den politiske og den økonomiske – mødes hver vinter til at snakke om klodens tilstand.

- Afrika elsker Amerika. Afrika elsker Dem… vi ønsker, at det går godt for Amerika. Vi ønsker, at det går godt for Dem, sagde Motsepe til Trump, som så ud til at nyde situationen.

Nu har han undskyldt

Det var noget af en kærlighedserklæring til en mand, der for et par år siden bramfrit udtalte, at en række – unavngivne – lande i Afrika er ”lortelande”.

Det gav en hel del ballade dengang. Men der var også røster, der gav Trump ret. For eksempel Ugandas præsident, Yoweri Museveni, der ifølge BBC sagde, at han elsker Trump blandt andet for at være ærlig.

Patrice Motsepe, der har tjent sine penge inden for minedrift, har siden stukket halen mellem benene og undskyldt sine udtalelser.

Godt hjulpet af en storm af reaktioner kunne han godt se, at han ikke kunne udtale sig på over en milliard afrikaneres vegne. Han var ikke deres talsmand. Han kunne kun tale for sig selv, erkendte han.

Det blev ikke bedre af, at Trump nogenlunde samtidig meddelte, at der skal indføres visumrestriktioner for lande som Nigeria og Tanzania. Kunne folk dog ikke se, at manden ikke vil Afrika det godt, blev der spurgt.

Mandela må under ingen omstændigheder kritiseres

Men også Motsepes tilbagetog har påkaldt sig opmærksomhed her på kontinentet.

For skal alle absolut have den samme – negative – mening om Trump, spørger den kenyanske politiske kommentator Charles Onyango-Obbo.

Han skriver i avisen The Daily Nation, at der er en farlig tendens til at rende efter den samme holdning til resten af verden og dens ledere. Det er med til at udelukke andre tænksomme mennesker og deres idéer til, hvordan man kan engagere sig, lyder det.

- Hvis Motsepe har lyst til at kysse Trumps ring, skylder han ikke Afrika en undskyldning. Hvornår er vi blevet så tyndhudede? spørger Onyango-Obbo.

Han nævner en række eksempler på afrikanske ledere, om hvem det nærmest forventes, at der kun er én mening.

Nelson Mandela er det bedste eksempel. Ham skal man passe på med nærmest ikke at forgude.

- Hvis en europæisk eller amerikansk journalist, især én, der anser sig selv om progressiv, kritiserer Mandela, bliver vedkommende korsfæstet.

Om den sydafrikanske biskop Desmond Tutu:

- Jeg ville ikke ligge søvnløs, hvis en borddame til biskop Desmond Tutu gav ham det glatte lag til en middag, skriver kommentatoren.

Mange afrikanere er begejstrede for Trump

Måske har han ret i, at der – også – i Afrika har udviklet sig en overfølsomhed og en tendens til at være krænket over de samme ting.

Han nævner eksemplet med kulturel appropriation og siger, at hvis en vesterlænding i Europa eller USA anlægger en afrikanskinspireret frisure eller hopper rundt i afrikanske gevandter til en fest, er forargelsen større end over massedrab i Sydsudan, terrorangreb og afrikanske lederes plyndring af statskasserne.

For at vende tilbage til Trump og andre landes kærlighed til ham: Det amerikanske Pew Research Center offentliggjorde tidligere på måneden en meningsmåling om det.

Den konkluderede, at de fleste lande på verdensplan kun havde lidt tillid til Trumps optræden på verdensscenen – mens 65 procent af kenyanerne og 58 procent af nigerianerne udtrykte tillid til ham.

Det er vist mere tillid, end han nyder på hjemmefronten.