Coronavirus

WHO slår alarm: Virus udgør en international sundhedskrise

Kina oplyste sent torsdag, at coronavirusset indtil nu har kostet 212 mennesker livet. Godt 9700 er smittede.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) erklærer det potentielt dødelige coronavirus for en international sundhedskrise. Det oplyser organisationen torsdag aften på et pressemøde i Geneve.

WHO's beslutning om at slå alarm kommer, efter at der har været flere bekræftede tilfælde af smitte mellem personer uden for Kina.

WHO's reaktion pålægger lande rundt i verden at koordinere deres indsats mod sygdommen. Det skal ske efter organisationens anvisning.

- Det betyder, at det godt kan være, at USA, England og eksempelvis Danmark gør, hvad de kan for at forhindre, at den her virus spreder sig i de respektive lande. Men nu handler det altså også om, at den ikke spreder sig i andre lande med et mindre solidt sundhedssystem i for eksempel Asien og Afrika, siger TV 2's korrespondent Rasmus Tantholdt, der netop nu befinder sig i Hongkong.

WHO's reaktion pålægger lande rundt i verden at koordinere deres indsats mod sygdommen. Det skal ske efter organisationens anvisning. Video: Mathias Holmelin Eskelund Madsen

WHO får flere beføjelser

Det er et uafhængigt panel i WHO bestående af 16 eksperter, der har truffet beslutningen om at erklære virussygdommen for en international sundhedskrise.

International sundhedskrise er et begreb, der kan tages i brug i helt særlige situationer.

Det fortæller faglig direktør og professor ved Statens Seruminstitut, Kåre Mølbak, til TV 2.

- Når det her begreb aktiveres, så betyder det, at WHO får flere beføjelser, end de normalt har. De kan gå ind og se, om det Kina eller andre lande gør, er tilstrækkeligt i forhold til den krise, man nu står overfor.

Sundhedstyrelsen vurderer på baggrund af WHO's udmelding, at risikoen, for at smitten kommer til Danmark, stadig er lav.

- Vi vurderer fortsat, at faren for at en smittet person kommer til Danmark er lav. Men skulle det alligevel ske, er sundhedsvæsenet informeret om sygdommen, og hvorledes den skal håndteres, siger Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen.

Vil ikke indføre restriktioner

FN-organisationen ser ikke nogen grund til at lægge begrænsninger på rejser til og fra Kina eller indføre restriktioner på handel med Kina.

- WHO anbefaler ikke, ja faktisk modsætter man sig alle former for restriktioner, siger WHO's leder, Adhanom Ghebreyesus.

Ghebreyesus understreger, at WHO har fuld tillid til de kinesiske myndigheders håndtering af udbruddet.

- Lad mig sige det klart. Denne erklæring er ikke en mistillidserklæring mod Kina.

Danskere flyves hjem fra Wuhan

Virussygdommen er ifølge de kinesiske myndigheder opstået i storbyen Wuhan, der har cirka 11 millioner indbyggere.

En håndfuld danske borgere forventes at flyve fra den kinesiske by Wuhan torsdag aften dansk tid med kurs mod Danmark.

Det oplyser Erik Brøgger Rasmussen, der er direktør for Organisation og Borgerservice i Udenrigsministeriet.

- Vi håber på at få de første danskere ud af Kina inden for de næste timer, siger han.

Italien er ramt

Den italienske premierminister Giuseppe Conte har torsdag aften meddelt, at Italien er ramt af af sine to første tilfælde af coronavirus-smittede.

På et pressemøde fortalte premierministeren, at det er to kinesiske turister, der er ramt af virussen. Samtidig fastslog han, at Italien har lukket for alt flytrafik til og fra Kina.

Tordag aften meddelte de tyske sundhedsmyndigheder, at en femte person er blevet smittet med coronavirussen i landet.

Denne person arbejder i samme firma i delstaten Bayern, som de fire hidtil kendte tilfælde af smittede, lyder det fra sundhedsmyndighederne, der samtidig meddeler, at de kommer med yderligere oplysninger fredag.

Derudover meddeler Turkish Airlines torsdag aften, at selskabet indstiller alle flyvninger til og fra Beijing, Guangzhou, Shanghai og Xian indtil 9. februar.

Dødstallet stiger

I Kina fortsætter antallet af dødsfald som følge af virussen med at stige.

De kinesiske myndigheder oplyste natten til torsdag dansk tid, at yderligere 38 havde mistet livet. Det er det højeste antal døde på et døgn, og dødstallet i Kina er natten til fredag oppe på 212.

Alle landets regioner er berørt af virussen, og tæt på 9700 mennesker er smittet.

Ifølge WHO er der på verdensplan 82 smittede mennesker fordelt på 18 lande.