Udland

Grækenland vil forhindre flygtninge fra Tyrkiet med uortodoks plan

Græsk regering sender plan om flydespærrer til at stoppe migranter i udbud. De skal afprøves ved øen Lesbos.

Den græske regering har torsdag fremlagt en plan om at lægge flydespærrer ud på havet for at forhindre migranter i at sejle fra Tyrkiet til de græske øer.

- Vi ønsker at se, om det kan tages i brug, og om det kan fungere, siger forsvarsminister Nikos Panagiotopoulos.

Den græske regering har allerede sendt forslaget i udbud.

Man forestiller sig en tre kilometer lang barriere, der skal hæve sig en halv meter over havoverfladen. Den skal udstyres med blinkende lys.

Det er blevet sammenlignet med de flydespærrer, der anvendes ved olieudslip på havet.

Planen er at lægge dem i havet ud for Lesbos. Øen er den mest søgte af migranter, der fragtes fra Tyrkiet over havet af menneskesmuglere.

Udbudsrunden ventes at kunne tage flere måneder.

FN og EU er kritiske

Ikke alle er dog med enige i, at det er en god løsning på problemet.

- Jeg kan ikke lige se, hvordan barrieren helt nøjagtigt vil stoppe folk i at nå til Grækenland, siger en kystvagtofficer, der ønsker at være anonym.

Selv hvis det virkede, siger han, så vil migranterne komme i havsnød og må reddes op efter de internationale søfartsregler.

Både FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) og EU siger, at en barriere af den art vil kunne obstruere flygtninges ret til at søge asyl.

EU-Kommissionen har bedt regeringen i Athen om at redegøre for planen og formålet, siger en talsmand.

Grækenland er det land i EU, der har det hårdeste pres fra migranter.

Der er indkvarteret over 40.000 migranter i og omkring modtagelsescentre på Lesbos og øerne Chios, Samos, Leros og Kos. Det er modtagelsescentre, der er opført til at tage imod 7500 flygtninge og migranter.

Tidligere på ugen oplyste regeringen, at den sender yderligere 1200 grænsevagter til landegrænsen til Tyrkiet og ud på de græske øer.