Coronavirus

Evakueringer i gang: Australiere skal i karantæne på omdiskuteret ø

Flere lande er begyndt at hente statsborgere hjem fra virusramt provins i Kina.

Australien planlægger at evakuere borgere fra den kinesiske storby Wuhan, som er epicentret for den dødsensfarlige coronavirus, og sætte dem i karantæne på den afsidesliggende ø Juleøen, der til hverdag huser asylansøgere.

Det viser et forslag, der er blevet fremlagt af premierminister Scott Morrison, skriver the Guardian.

Det er først og fremmest "sårbare" australiere som børn og gamle mennesker, der befinder sig i den kinesiske by Wuhan og den omkringliggende Hubei-provins, der vil blive hentet hjem, sagde premierministeren på et pressemøde natten til onsdag dansk tid.

Asylansøgere er urolige

En af det britiske medie The Guardians freelancejournalister i Australien har snakket med en tamilsk familie, der opholder sig i en lejr for afviste asylansøgere på Juleøen, og de er bekymrede.

- Jeg har netop snakket med en mor på øen, og hun fortalte mig, at personalet ikke har fortalt dem, at centret skal bruges som karantæne. Mit opkald var første gang, de hørte om det, skriver journalisten Rebekah Holt på Twitter og forklarer, hvorfor familien fra Sri Lanka er urolig ved tanken.

- Hun er bekymret for sine små pigers helbred, da de begge allerede har været syge, mens de har været tilbageholdt.

Australien sender asylansøgere til ølejre som den på Juleøen, der de seneste år er havnet på avisforsider flere gange på grund af kritik af forholdene på øen.

Men den australske sundhedsministers rådgiver, professor Brendan Murphy, understreger, at "der er ingen beviser for smitte mellem mennesker i Australien".

- De fleste mennesker har en mild version af sygdommen, og de fleste dødsfald sker stadig blandt gamle mennesker, sagde han på pressemødet natten til onsdag.

- Risikoen er ekstremt lav.

USA sender statsborgere til Alaska

Offentliggørelsen af de australske planer kom, kort efter at australske forskere oplyste, at de for første gang har dyrket en udgave af virussen i et laboratorium uden for Kina med succes.

Det er "et betydeligt gennembrud", der betyder, at verden er et skridt nærmere en vaccine mod den dødelige coronavirus.

Udover Australien er USA og Japan begyndt at evakuere deres statsborgere fra den kinesiske storby Wuhan, hvor flere tusinde er ramt af den dødsensfarlige coronavirus.

Virussen, der giver influenzalignende symptomer og er i familie med SARS, har kostet 132 mennesker livet, mens 5515 mennesker er smittede og over 6000 mennesker under mistanke for at have opsnappet virussen.

240 amerikanere er natten til torsdag blevet fløjet til Alaska, hvor de skal testes for sygdommen, så snart de lander onsdag morgen dansk tid. Det skriver AP.

Allerede onsdag morgen landede et fly med omtrent 200 japanere i Tokyo. Det er godt en tredjedel af de 650 japanere i Wuhan, der har anmodet om at blive evakueret. Japans udenrigsministerium siger, at ingen ombord var smittede, men at passagererne skal holde sig hjemme i to uger og holde øje med symptomer.

Flere fly er på vej mod millionbyen Wuhan, oplyser nyhedsbureauet Kyodo ifølge the Guardian.

Danskere afventer evakuering

Imens venter danske statsborgere i Wuhan på at blive evakueret.

Der er 18 danskere i den virusramte Hubei-provins, der har Wuhan som provinshovedstad, og af dem har syv ønsket at blive evakueret. Det har direktør Erik Brøgger Rasmussen fra Udenrigsministeriets Borgerservice oplyst til Ritzau.

Evakueringen ventes at finde sted med fly i en fælles europæisk operation, hvor EU-borgere samles op og flyves ud af provinsen.

Coronavirussen har endnu ikke spredt sig til Danmark. En dansk mand slap tirsdag aften med skrækken, da prøvesvar afslørede, at han ikke var blevet smittet med virussen, selv om han kom hjem fra Wuhan med feber og lungebetændelse.

Flere syge end SARS

Imens holder verden vejret og afventer, hvor virussen spreder sig til.

Flere er allerede smittet i Kinas nabolande og Australien, USA og Canada, Frankrig og Tyskland. Som det seneste land i rækken har De Forenede Arabiske Emirater torsdag morgen meddelt, at smitten nu har nået Mellemøsten, da en kinesisk familie er vendt syge hjem fra Kina.

I Kina oversteg antallet af smittede med Corona-virussen onsdag morgen antallet af smittede under SARS-epidemien i 2002-2003.

Dengang blev 5327 smittet med SARS i Kina. SARS kostede mere en 770 mennesker livet verden over, 349 af dem i Kina.