Coronavirus

Dansker fanget i Wuhan: Vi er stavnsbundet til vores område

De danske myndigheder prøver stadig at arrangere en evakuering af danskere i Wuhan.

Den danske pensionist Uffe Frejdal Nielsen er en af de 18 danskere, der lige nu er i den kinesiske by Wuhan.

Og der er ikke meget at tage sig til i millionbyen, som de seneste dage er kommet i fokus på grund af coronavirussen.

- Det er jo ikke en ferie mere, nu er det et ophold. Og det er jo forskellen. Når man er på ferie skal man gerne på oplevelse og finde en hel masse ting, og det kan vi ikke. Vi er sådan set stavnsbundet til det område, vi befinder os i, siger 71-årige Uffe Frejdal Nielsen fra Holbæk til TV 2.

Sammen med sin kinesiske kone befinder han sig i en nyere bydel, der ligger omtrent 40 minutter i metro fra Wuhans centrum. Og alle togforbindelser er lukket ned, så deres eneste ture ud i det fri er ned til det lokale supermarked, hvor de stadig kan købe grøntsager og fornødenheder.

Fra millionby til spøgelsesby

Normalt er Wuhan en hæsblæsende by med lige over 11 millioner indbyggere, der fylder godt i gadebilledet.

Uffe Frejdal Nielsen og hustruen ankom til deres planlagte ferie i byen 13. januar.

- Der var fuldt gang i den, som der plejer at være. Metroen var næsten fyldt op med mennesker, og forretninger og alt andet kørte, siger han.

Men omkring den 23. januar skiftede byen karakter, da coronavirussen brød ud. På kort tid blev al togdrift og transport i byen suspenderet af myndighederne.

Nu er alt lukket, og der sker slet ikke noget:

- Hvis man kigger ud ad vinduerne, så kan man se, at der kører en enkelt bil eller går en enkelt person nede på gaden, hvor der plejer at være fyldt op med mennesker. Man kan slet, slet ikke fornemme, at det er en storby. Jeg vil sige, at det næsten er ligesom Holbæk på en søndag formiddag, siger Uffe Frejdal Nielsen.

Uffe Frejdal Nielsen vil gerne forsikre pårørende derhjemme om, at han og familien har det godt. Men når de forlader lejligheden, så skal de have en maske på.

Humøret og humoren er intakt, og han understreger, at TV 2 skal fortælle til hans familie og venner derhjemme i Danmark, at de har det godt.

Uffe Frejdal Nielsen har dog også været i kontakt med Udenrigsministeriet, og vil gerne fragtes hjem til Danmark, hvis det er muligt.

- Kan det lade sig gøre, så er der jo ingen grund til at sidde her og kukkelure. Vi kan jo ikke rigtig foretage sig noget, så vi kan jo lige så godt tage hjem, siger han.

I kontakt med ministerium

I alt oplyser Udenrigsministeriet, at syv af de 18 danskere, der er i Wuhan, har bedt om at blive evakueret fra byen. Uffe Frejdal Nielsen siger, at Udenrigsministeriet har lovet, at de vil vende tilbage med nyt sidst på ugen. Ministeriet skal dog også koordinere med de kinesiske myndigheder, da Uffe Frejdal Nielsens kone ikke er dansk statsborger.

- De har sagt, at der er nogle problemstillinger omkring det, men de arbejder for at løse problemerne, siger han om den uafklarede situation.

Men hvis de ikke evakueres, så vil han tage situationen med ro:

- Ellers må vi jo bare afvente indtil tingene har normaliseret sig, og der er et fly herfra til Danmark. Der er jo ikke andet at gøre ved det, siger han.

Normalt er der mange biler på gaden, men onsdag aften er der helt stille ved den lejlighed, som Uffe Frejdal Nielsen bor i.

Ifølge de kinesiske sundhedsmyndigheder frygtes det, at over 9200 personer er smittet med virussen i landet.

Officielt er det samlede antal smittede på verdensplan på lige under 6000. Langt hovedparten befinder sig i Hubei-provinsen i den centrale del af landet, hvor Wuhan altså er den største by.

Coronavirussen har endnu ikke spredt sig til Danmark.

En dansk mand slap onsdag aften med skrækken, da prøvesvar afslørede, at han ikke var blevet smittet med virussen, selv om han kom hjem fra Wuhan med feber og lungebetændelse.

Vi hører gerne fra øvrige danskere i Wuhan eller Hubei-regionen. Kontakt journalist Sebastian Goos på goos@tv2.dk.