Udland

50 amerikanske soldater har fået hjerneskader efter missilangreb i Irak

Ingen danske soldater kom fysisk til skade, men det er for tidligt at sige, om angrebet har fået psykiske konsekvenser, siger Forsvaret til TV 2.

Irans missilangreb på to internationale militærbaser i Irak 8. januar har forårsaget hjerneskader hos 50 amerikanske soldater.

Det oplyser det amerikanske forsvarsministerium Pentagon ifølge CNN.

I første omgang lød det ellers fra USA, at ingen amerikanske soldater blev skadet under angrebet, der var hævn for USA's drab på den iranske general Qassem Soleimani.

Men i sidste uge kom det frem, at 34 amerikanske soldater har pådraget sig hjerneskader - kaldet traumatic brain injury - eller blot TBI. Nu har Pentagon opjusteret antallet til 50 soldater, og de forventer, at tallet vil stige.

TBI skyldes et slag eller et stød mod hovedet og kan give fysiske, sociale, emotionelle og adfærdsmæssige vanskeligheder.

Danske soldater slap fra fysiske skader

Iran sendte natten til 8. januar mindst 12 ballistiske missiler mod to internationale militærbaser i Irak - herunder Ain al-Asad-basen i Al Anbar-provinsen i det vestlige Irak, hvor også 133 danske soldater var udstationeret.

Meldingen fra myndighederne var umiddelbart, at ingen danske soldater blev såret i angrebet.

Torsdag uddyber Forsvarskommandoen overfor TV 2, at ingen af de danske soldater kom fysisk til skade:

- Det er endnu for tidligt at sige, om angrebet har fået konsekvenser for nogle af soldaternes psykiske helbred. Psykisk helbred er et fokusområde for Forsvaret. Forsvaret følger op på soldaternes psykiske helbred løbende, og soldaterne får tilbudt støtte både i missionen og efter hjemkomst til Danmark.

De danske soldater befandt sig i sikkerhedsfaciliteter et stykke væk fra nedslagene, skriver Forsvarskommandoen i en mail til TV 2,

Samme dag som missilangrebet fandt sted, fortalte forsvarschef Bjørn Bisserup i et interview med TV 2, at både de danske og amerikanske myndigheder var blevet advaret om det forestående angreb.

To dage efter angrebet interviewede TV 2-korrespondent Rasmus Tantholdt den danske sergent John i Kuwait City, efter han sammen med de fleste af de 133 danske soldater var blevet evakueret fra Ain al-Asad-basen.

I en bunker i Irak ventede den danske sergent John og de andre danske soldater i flere timer på det iranske angreb på militærbasen Ain al-Asad-basen i Al Anbar-provinsen i det vestlige Irak natten til onsdag.

Han bekræftede overfor TV 2, at de danske soldater fik besked om angrebet flere timer inden missilerne slog ned. Ventetiden blev brugt i en bunker.

- Pludselig kommer det første lag, som jeg kalder det. Ni raketter af knap et ton hver. Det kan ikke beskrives. Jeg har aldrig oplevet noget lignende, og jeg håber aldrig at komme til det igen, fortalte John.

Missilangreb var hævn for drab

Angrebet var så voldsomt, at bunkeren rystede, og støv trængte ind i store mængder.

Da angrebet var overstået, blev de danske soldater overraskede over, at ødelæggelserne trods alt ikke var større.

- De første nedslag var så voldsomme, at vi var sikre på, vi kom ud til en gold ørken, og at der intet var tilbage. Jeg vil vurdere, at den nærmeste raket slog ned 300 meter fra os, og da vi gik rundt bagefter, lå der halve helikoptere, og der var huller så store, at man kunne parkere en varebil i dem, fortalte den danske sergent.

Irans Revolutionsgarde bekræftede kort efter missilangrebene, at de var hævn for den iranske general Qassem Soleimani, som 3. januar blev dræbt i et amerikansk droneangreb.

62-årige Soleimani var leder af Quds-elitestyrken i Irans Revolutionsgarde og en af Irans mest magtfulde mænd.