Coronavirus

Tegning rammer kineserne på især to områder, siger ekspert

Kineserne er ekstra opmærksomme i øjeblikket på at svare igen på alle angreb mod landets omdømme, siger Kina-ekspert.

Jyllands-Postens satiretegning, der fremstiller det kinesiske flag inficeret af corona-virus, rammer kineserne på to områder.

Dels på følelserne, dels på den patriotiske stolthed.

Det siger den danske Kina-ekspert Christina Boutrup:

- For det første er krisen så alvorlig, som den er. Der er tab af menneskeliv, og der er 50 millioner mennesker, der er lukket inde i de store kinesiske byer, så det er følelsesmæssigt hårdt.

- For det andet er der en stolthed og en patriotisme omkring det kinesiske flag, der bliver ramt. Vi synes også det er mærkeligt, når vi ser billeder fra udlandet, hvor man tramper på vores flag, siger hun.

I Kina viser det sig blandt andet ved, at man mange steder arrangerer symbolske flaghejsninger i skolerne.

'Hån, spot og latterliggørelse'

Den kinesiske ambassade i Danmark har krævet en undskyldning fra Jyllands-Posten.

- Vi er meget indignerede og kræver, at Jyllands-Posten og Niels Bo Bojesen (tegneren, red.) tager ansvar for deres fejltagelse og offentligt undskylder over for det kinesiske folk, lyder det i en pressemeddelelse fra ambassaden.

Derudover mener det kinesiske handelskammer i Danmark, CCCD, at tegningen kun udtrykker "hån, spot og latterliggørelse af den kinesiske befolkning, som lige nu har brug for omverdenens omsorg og støtte."

'Alle er oppe på stikkerne'

Ifølge Christina Boutrup er det ikke tilfældigt, at ambassaden reagerer så kraftigt netop nu:

- Kina har oplevet en voldsom amerikansk kampagne imod kinesisk teknologi, for eksempel hele kampagnen mod Huawei. Det har fået Kina til at optrappe sit beredskab, så man sikrer, at man får svaret igen i medierne, når der er sager, der kan skade Kinas image.

USA og flere andre vestlige lande har forsøgt at forhindre det kinesiske firma Huawei i at få retten til at opbygge fremtidens 5G-net, på trods af at firmaet er anerkendt som markedsledende på den teknologi.

Kritikerne frygter, at Huawei vil udnytte det til spionage, hvis de får lov at sidde på et lands centrale telekommunikation.

Set fra kinesisk side er det en uretfærdig diskrimination af et privat firma, alene fordi vestlige lande har det svært med tanken om, at kinesisk teknologi kan være den vestlige overlegen.

- Alle ambassadørerne har været kaldt sammen i Beijing og har fået besked på, at de skal være meget opmærksomme. Så kineserne er mere oppe på stikkerne nu, end de ellers ville være, siger hun.

Ægte stolthed

Samtidig er Kina også i gang med en langsigtet strategi om at genskabe Kinas position som verdensmagt.

Kina føler ikke, at landet får den anerkendelse internationalt, som landet er berettiget til, forklarer Christina Boutrup.

Derfor har den kinesiske leder, Xi Jinping, iværksat en stor kampagne for at skabe patriotisme og genskabe den nationale selvfølelse, lyder det:

- Du kan sige, at det i høj grad er en patriotisme, der kommer ovenfra. Men det er også en reel følelse hos almindelige kinesere. Der er en national stolthed over, hvad man har opnået. Den succesfulde gennemførelse af OL i 2008, tech-revolutionen i landet og den store indsats mod fattigdom.

106 døde

Den nye coronavirus blev opdaget i den kinesiske millionby Wuhan før nytår

Den har indtil nu ført til 106 dødsfald og mindst 4500 smittede.

Kina har lukket Wuhan og flere andre store byer af i et forsøg på at inddæmme smitten.