Coronavirus

Kineserne taler i vrede toner om JP-tegning, siger dansker i Shanghai

Jyllands-Posten vil ikke undskylde for den tegning af det kinesiske flag, avisen bragte mandag.

Kineserne er vrede og fortørnede over en satiretegning af Kinas flag i Jyllands-Posten.

Der er tale om illustration, hvor avisens tegner Niels Bo Bojesen har erstattet stjernerne i flaget med den nye type coronavirus, der lige nu hærger i Kina.

De kinesiske reaktioner skyldes, at situationen er meget alvorlig for dem. Det vurderer danske Robert Høgh, der bor i Shanghai og taler kinesisk.

- Mange kinesere taler om det, som om at det er Danmark, der ikke respekterer Kina. At det er Danmark, der er tarvelige og ikke forstår, hvor alvorlig den her sygdom er. Så det er noget, der bliver talt rigtig meget om og i rigtig vrede toner, siger Robert Høgh til TV 2.

Debatten fylder meget i Kina

Han fortæller, at den danske tegning fylder rigtig meget i Kina lige nu – især på de sociale medier.

- Jeg var ikke selv opmærksom på det, før mine kammerater på WeChat skrev til mig, om jeg ikke ville blande mig i diskussionen. Hvad jeg havde at sige til mit og Danmarks forsvar. Så måtte jeg sige til dem, at jeg var rigtig ked af, hvis de var blevet fornærmet. Og at det selvfølgelig ikke var fordi, at hele Danmark er vrede på Kina.

Leder af tænketanken ThinkChina på Københavns Universitet, Casper Wichmann, mener ikke, at det er overraskende, at kineserne reagerer, som de gør.

- De er enormt vrede og fornærmede over det her. Det skal også ses i lyset af, hvor voldsom coronavirussen er, og hvor desperat situationen er i Kina. Folk er meget bange og utrygge. Og kineserne er meget glade for deres land og stolte af deres flag, siger Casper Wichmann til TV 2.

Flere tusinde kinesere har blandt andet udtrykt deres vrede på Twitter og det kinesiske sociale medie Weibo. Her svarer de igen ved at gøre grin med Dannebrog, for eksempel afbildet som en kiste.

En af de kinesiske tegninger på Twitter

JP vil ikke undskylde

Kina forlanger en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten for tegningen. Det skriver den kinesiske ambassade i en pressemeddelelse.

Men tegningen har ikke haft til hensigt at latterliggøre Kina eller forulempe kineserne, understreger chefredaktør for Jyllands-Posten, Jacob Nybroe, overfor TV 2:

- Men jeg kan simpelthen ikke give en undskyldning, og jeg kan ikke trække en tegning tilbage, som, jeg ikke synes, indeholder noget forkert. Den her tegning er, modsat mange andre satiretegninger, en illustration af, hvad verden er optaget af lige nu.

Coronavirussen har indtil videre dræbt over 100 mennesker i Kina. Således er dødstallet oppe på 106. Det oplyser de kinesiske myndigheder tirsdag.

Dermed er det samlede antal bekræftede smittetilfælde på tværs af Kina over 4000.

Der er også bekræftet tilfælde af virusset i andre lande. Det drejer sig om Japan, Sydkorea, Taiwan, Thailand, Nepal, Vietnam, Canada, Saudi-Arabien, Singapore, USA, Frankrig, Australien og Tyskland.

En dansk patient undersøges tirsdag aften for smitte med coronavirus og er i isolation på Aarhus Universitetshospital. Der er tale om en mand, der er kommet hjem fra Hubei-provinsen i Kina, hvor coronavirussen menes at stamme fra.