Udland

Flere tilfælde af utroskab blandt royale: Her er tre fra nyere tid

Prins Charles og prinsesse Diana på deres bryllupsdag. Scanpix

Tidligere var det mindre unormalt, at royale havde sidespring, siger historiker og kongehusekspert.

Der har været stor opmærksomhed omkring det belgiske kongehus, efter ekskonge Albert ll har erkendt at have en datter fra et sidespring.

Men ifølge historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen er der ikke noget nyt i, at regenter får børn udenfor ægteskabet. Han mener dog, at det sker langt sjældnere i dag end tidligere og kalder ekskongens affære en rest af "en gammel kongelig kultur".

- Tidligere gjorde de kongelige den slags ting og syntes, de havde ret til det i kraft af deres status, men det er på vej ud og er ikke længere accepteret, siger han.

Nye tider i kongehusene

Mens monarkiet i Danmark har eksisteret i over 1000 år, blev Belgien først oprettet som stat i 1830, og kongehuset har dermed ikke haft samme tid til at tilpasse kongehusets rolle i forhold til samfundets forventninger.

Og en sag som denne udstiller den side af monarkiet, som mange i forvejen er kritiske overfor, mener kongehuseksperten.

- At de kongelige har nogle særlige rettigheder og privilegier, som andre ikke har, og de kan tillade sig andre ting. Det kan skade kongehuset, siger han.

Lars Hovbakke Sørensen mener derfor også, at forløbet har fået det belgiske kongehus til at tænke mere over, hvor vigtigt det er i dag, at man opfører sig moralsk ansvarligt i forhold til opbakning i befolkningen.

De kongelige i Belgien er dog ikke de eneste, der kender til sidespring.

Royale affærer

 1. Kong Juan Carlos

  Juan Carlos

  Den tidligere konge af Spanien Juan Carlos har fået tilnavnet 'Don Juan' - og måske med god grund.

  Han har ikke bare haft én, men flere elskerinder, lyder det i bogen ’Dronningens ensomhed’ fra 2012.

  I slutningen af 1970’erne blev kong Juan Carlos for første gang taget på fersk gerning med sin elskerinde - den spanske filmstjerne Sara Montiel.

  Ekskongen har også haft en affære med den tyske prinsesse Corinna zu Sayn-Wittgenstein.

  Sagen om hende blev breaket i 2012, da Juan Carlos brækkede hoften under en jagt på elefanter i Botswana. Det var Corinna zu Sayn-Wittgenstein, der havde arrangeret jagten, og den spanske presse brød derfor tavsheden om hende, der i mange år havde været kongens ’uofficielle ledsager’.

  Ekskongen været gift med Sofia af Spanien siden 1962.

 2. Kong Carl Gustav

  Kong Carl Gustav

  Den svenske konge Carl Gustav er blevet beskyldt for at være sin kone, dronning Silvia, utro med en kendt svensk sangerinde.

  Det er tale om popsangerinden Camilla Henemark, der i 1990’erne var med i gruppen Army of Lovers, og som skulle have besøgt kongen på slottet gennem et års tid i begyndelsen af 1990'erne.

  Sådan lød det i en bog med titlen ’Den modvillige monark’ fra 2010, der bakkede rygterne op med vidneberetninger. Derudover kunne den også berette om flere kongelige besøg på stripklubber.

  I 2010 stod Camilla Henemark selv frem i medierne og fortalte om affæren.

 3. Prins Charles

  Prins Charles og Camilla Parker Bowles ude foran Hotel Ritz i London.

  Skandalen om prins Charles' affære med Camilla Parker Bowles blev lækket til medierne tilbage i 1992.

  Dengang var de begge gift. Prins Charles med prinsesse Diana og Camilla Parker Bowles med Andrew Parker Bowles.

  Rygtet om affæren skabte stort postyr. Mange misbilligede forholdet, og flere gange blev Camilla Parker Bowles udpeget som årsagen til, at prins Charles' og prinsesse Dianas ægteskab gik i opløsning 1996.

  Tre år senere stod Charles for første gang offentligt frem om forholdet til Camilla Parker Bowles. I 2005 blev der bundet sløjfe på affæren, da parret blev gift.